Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Buhtlice sa kremom i trešnjama

Buhtlice sa kremom i trešnjama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Buhtlice sa kremom i trešnjama11 / 11
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
45 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
16
"Buhtlice sa kremom i trešnjama za male i velike"

Potrebni sastojci

  • Testo
  • brašno - 450 g + za dodatno mešenje
  • kvasac - 25 g, živi
  • sveže mleko - 80 ml
  • kravlji maslac - 120 g, meki, na sobnoj temperaturi
  • jaja - 4 komada
  • šećer - 90 g
  • so - 1 prstohvat
  • Nadev
  • trešnje - 40 - 45 komada
  • šećer - 6 supenih kašika
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • voda
  • Krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • brašno - 3 supene kašike
  • skrob - 1 supena kašika
  • maslac - 1 supena kašika, meki
  • šećer - 5 supenih kašika
  • vanilin šećer - 10 g
  • poslastičarska boja - 2 - 3 kapljice, crvena
  • esencija - 3 kapljice, trešnja i gorki badem
* merne jedinice

Način pripreme

1. Prosejte brašno u posudu i pomešajte sa šećerom. Usitnite kvasac direktno kod njega, traljajući i dobro mešajući.

2. Umutite jaja sa prstohvatom soli dok ne postanu tečna, i sipajte u suvu smesu 200 g od njih, ostalo dovojte sa strane.

3. Dodajte sveže mleko blago zagrejano i mešajte mikserom sa nastavcima za testo, postepeno dodavajući komadić po komadić i meki maslac. Mesite uređajem dok ne dobijete glatko, meko i lepljivo testo. Ukoliko je potrebno, ako je previše mekano, pospite još brašna.

Ako radite rukom, koristite špatule za testo ili podmazujte ruke, zato što će u protivnom slučaju mešenje biti teško, i to zbog mnogo jaja, šećera i maslaca. Uprkos tome, ova vrsta testa se isplati, zato što bude raskošno i veoma ukusno.

4. Ostavite u posudi da naraste otprilike sat, sat i po vremena, prekriveno prozračnom folijom i krpom. Kada je skoro gotovo, pređite na pripremu punjenja od krema i trešanja.

5. Očistite trešnjice od koštica, operite i posipte šećerom i limunovim sokom. Ostavite da prestoje tako 15 minuta i stavite na ringlu na slabu/umerenu vatru.

Kuvajte dok voće lepo ne omekne, i sipajte po malo vode da ne zagorevaju i da se ne lepe za posudu. Na kraju ostavite vodicu da provri i ostan samo gusti sosić.

6. Da biste pripremili krem, zagrejte 400 ml mleka sa šećerom i vanilinim šećerom. Posebno umutite brašno i skrob u preostalom mleku i kada to ovo na ringli provri, sipajte u tankom mlazu i mešajte.

7. Kuvajte krem dok ne se zgusti na umerenoj/tihoj vatru uz neprestano mešanje metalnom žicom za mućenje. Na kraju stavite esencije, naslac i poslastičarsku boju i još kratko mešajte.

Gotov poslastičarski krem ostavite da se blago ohladi, gusto prekriven streč folijom da se ne bi hvatala korica.

8. Naraslo testo izvadite iz posude nauljenim rukama na nabrašnjenu radnu površinu.

Podelite na 16 jednakih loptica.

9. Razvlačite svaku loptu ne ne mnogo tanak krug. Ukoliko koristite oklagiju, i njupremažite masnoćom, u protivnom slučaju testo će se lepiti po njoj.

Stavljajte trešnje i krem - otprilike 2 kašike za svaku od mekanih buhtlica, ili toliko da vam bude jednostavno da je zatvorite. Ovo se dešava kada veoma pažljivo uvijete, bez pritiskanja i lepo pričvrstite krajeve. Neke možete da uvijete i još jednom u puža ili prasto da sjedinite krajeve.

10. Ređajte buhtlice sa kremom i trešnjama u tepsiju, obloženu papirom za pečenje na rastojanju jedna od druge. Kod mene su ispale dve tepsije. Premažite odvojenim umućenim jajetom, tako što sačuvate od njega i za još jedno premazivanje. Ostavite da narastu n aotprilike 40-50 minuta.

11. Ponovo narasle buhtlice sa kremom ponovo premažite s još jajeta ipecite u zagrejanoj rerni na 190 stepeni 25 minuta ili dok se ne dobije lepa zlatkasta boja.

Kiflice sa kremom ostavite da se u potpunosti ohlade, pre nego što odlepite papir, budući da su veoma mekane i mogu da se polome dok su tople.

Unikatno ukusne!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: