Zimski čizkejk

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Zimski čizkejk3 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Zima kuca na vrata, a mi planiramo da je dočekamo zimskim čizkejkom"

Potrebni sastojci

  • za krem
  • mleko - 1 litar
  • šećer - 1 šolja (u granulama, 200 ml, čaša)
  • brašno - 1 šolja (biće 200 mlšolje za vodu)
  • maslac - 125 g
  • vanila - 2 kesice
  • šećer 1 šolja za vodu + 2 supene kašike šećera u granulama (200 ml šolje, na isti način)
  • vanila - 1 kesica
  • sir labne - 200 g (1 pakovanje, bez vode)
  • za ušećerene korice pomorandže
  • pomorandže - 1 kg, cele, velike, sa debelom korom
  • šećer - 600 g
  • voda - 1 l
  • krokan od oraha
  • orasi - 100 g
  • maslac - 1 supena kašika, neslani
  • beli šećer - 50 g, u granulama
  • voda - 1 supena kašika
  • osnova za čizkejk
  • keks - 200 g
  • maslac - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Čizkejk je veoma popularna torta sa mnogo varijacija, izabrala sam recept za čizkejk sa pomorandžom i karamelom, sa citrusnom noticom pomorandže koja se veoma dobro kombinuje sa ukusnom osnovom od keksova sa krokanom od oraha. Neverovatno ukusan i aromatičan desert po starom bečkom receptu kojeg ćete zavoleti prvim zalogajem.

Krem možete promeniti po vašem ukusu tako što dodate jaja. Probajte ovo ukusno iskušenje. Ušećerene kore pomorandže su naša poznata aroma za božićne kolačiće, pripremljene sa korom pomorandže, iseckane na tanke ivice za dodavanje prijatne i sveže citrusne notice našim desertima.

Sa pripremom korica pomorandže počinjemo prethodnog dana tako što možete da povećate količinu celih neobrađenih pomorandži - 1 kg sa debelom kožom, šećer 600 g, voda 1 l, kuvajući po 2 sata na veoma slaboj ringli. Bilo bi dobro da ovu količinu čuvate u teglicama u frižideru i da je koristite za različita slatka iskušenja.

Ušećerene kore pomorandže:

Da biste pripremili ušećerene kore isecite pomorandže neobrađene pomorandže sa debelom korom na kriške. Nakon toga nožem izvadite unutrašnjost pomorandže i odvojte za ukras. Isecite koru na trake širine 0.5 cm i nakon toga na kockice.

Skuvajte kore u šerpi sa mnogo vode 5 minuta. Iscedite ih i ostavite ih da se ohlade u posudi punoj hladne vode i leda. Iscedite kore i stavite ih u posudu u kojoj ćete nastavite da ih kuvate.

Šerpu stavite na ringlu sa vodom šećerom u granulama. Sve kuvajte dok se ne dobije sirup, nakon toga dodajte prethodno skuvane kore.

Dinstajte kore u sirupu barem dva sata na veoma slaboj vatri. Ovo je za polovinu doze. Kada su gotove, šerpu pokrijte streč folijom, praveći rupe nožem. Ostavite da se odmori na jednu noć, nakon toga ponovite istu proceduru narednog dana: uvek kuvajte dva sata, pokrijte perforiranom folijom i ostavite da se ohladi. Ovo je dupla doza za više kolača. Od ove količine ćemo koristiti 100 g. Ako nemate vremena, kupite gotove ušećerene kore pomorandže!

Kada ste gotovi, odmah možete da koristite ušećerene kore pomorandže kako biste garnirali svoje deserte, poput torti i musova.

Krokan od oraha: Zagrejte veliki tiganj na umerenoj vatri i kada postane vruć, dodajte maslac, šećer i na kraju orahe, pre toga iseckane. Neprestano mešajte dok se maslac i šećer dobro ne rastvore.

Odmah kada šećer počne da postaje smeđ, sipajte vodu i dobro mešajte da biste bili sigurni da karamel dobro pokriva naše orašaste plodove. Sačekajte da smesa postane lepljiva, nakon toga prebacite orašaste plodove u tanjir obložen pergamentnim papirom.

Zaista je veoma jednostavno da izgorite orahe u karamelu. Iz tog razloga je važno da dodate vodu, odmah ćete videti da on postaje smeđi!

Ostavite da se krokan u potpunosti ohladi pre nego što ga izmrvite i pomešate sa keksićima i maslacem.

Priprema krema:

Na ringlu stavite mleko, brašno, šećer i mešajte dok se on ne zgusne. Aromatizujte vanilom i korama pomorandže. Ostavite krem da se ohladi i mikserom dodajte sir Labne ili drugo po vašem izboru, poput krem sira ili maskarponea, ili čak maslaca - 150 g, prethodno umućenim u mekani krem. Izaberite šta vam se više dopada.

Dobro pomešajte sa kremom i nakon toga pokrijte osnovu od keksića i krokanta. Keksiće izmrvite i pomešajte sa istopljenim maslacem i krokantom od oraha. Rasporedite u tepsiju veličine 24-26 cm i sipajte aromatične krem na njih.

Ukrasite pomorandžama tako što možete da dodate čokoladu i krokan na njih. Ostavite tako pripremljeni zimski čizkejk na jednu noć u frižideru da se dobro aromatizuje. Servirajte narednog dana i uživajte!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: