Način pripreme
Pregledajte i očistite zrnca pasulja. Namočite ih u hladnu vodu i ostavite ih na jedan dan i jednu noć da se namoče.
Nakon toga ih isperite i stavite u šerpu sa novom, čistom i hladnom vodom.
Stavite je na ringlui sačekajte da provri. Tada promenite vodu novom i ponovo stavite pasulj da se kuva.
Za to vreme ogulite luk i sitno ga iseckajte.
U tiganju zagrejte ulje i dinstajte luk. Dodajte sitno iseckanu šargarepu i paprike. Dinstajte povrće 3-4 minutice.
Čim omekne, dodajte ih u šerpu u pasulj. Začinite solju po ukusu, alevom paprikom i divljom nanom.
Sipajte pasulj na makedonski način u šerpici u glinenu posudu (ili vatrostalnu činiju). Procenite sadržaj vode i ukoliko je potrebno, odvojte mali deo njega. Jelo ne treba da bude preterano vodenasto.
Stavite posudu obavezno u hladnu rernu i tek tada je uključite da se zagreva na 220 stepeni. Zapecite pasulj u rerni otprilike 40 minuta.