Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Pasulj na makedonski način

Pasulj na makedonski način

Anika VoitAnika Voit
Šef kuhinje
215361k
Pasulj na makedonski način
Fotografije: Anika Voit
2 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
70 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
4
"Tražimo pomoć prijatelja za ukusno jelo i dobijamo je od Makedonaca i njihov recept je za sjajni pasulj u rerni"

Potrebni sastojci

  • pasulj - 1 šolja, beli
  • šargarepe - 1 komad
  • luk - 1 glavica
  • beli luk - 3 čena
  • paprika - 1 komad, suva, crvena
  • ulje - 2 supene kašike
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • divlja nana - 2 kašičice
  • so - po ukusu
* merne jedinice

Način pripreme

Pregledajte i očistite zrnca pasulja. Namočite ih u hladnu vodu i ostavite ih na jedan dan i jednu noć da se namoče.

Nakon toga ih isperite i stavite u šerpu sa novom, čistom i hladnom vodom.

Stavite je na ringlui sačekajte da provri. Tada promenite vodu novom i ponovo stavite pasulj da se kuva.

Za to vreme ogulite luk i sitno ga iseckajte.

U tiganju zagrejte ulje i dinstajte luk. Dodajte sitno iseckanu šargarepu i paprike. Dinstajte povrće 3-4 minutice.

Čim omekne, dodajte ih u šerpu u pasulj. Začinite solju po ukusu, alevom paprikom i divljom nanom.

Sipajte pasulj na makedonski način u šerpici u glinenu posudu (ili vatrostalnu činiju). Procenite sadržaj vode i ukoliko je potrebno, odvojte mali deo njega. Jelo ne treba da bude preterano vodenasto.

Stavite posudu obavezno u hladnu rernu i tek tada je uključite da se zagreva na 220 stepeni. Zapecite pasulj u rerni otprilike 40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: