Bonapeti.rs»Recepti»Morski plodovi»Dagnje na buzaru

Dagnje na buzaru

LenkaLenka
Šef kuhinje
8591k2k5
Dagnje na buzaru
Fotografije: Ilinka
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
55 min.
Porcije
4
"Što se nas tiče, samo još ohlađeno belo vino i dostigli smo savršenstvo"

Potrebni sastojci

  • dagnje - 1 kg
  • beli luk - 4 čena
  • list peršuna
  • belo vino - 150 ml
  • maslinovo ulje
  • prezle
* merne jedinice

Način pripreme

Dagnje očistite od končića i četkicom oribajte ljuske. Sve to radite u hladnoj vodi, kako se dagnje ne bi otvorile. Kada ste ih očistili i iscedili vodu, stavite ih u činiju i pokrijte tei staviti u frižider dok pripremate temelj buzare.

Beli luk i peršun sitno naseckajte.

U lonac stavite maslinovo ulje da prekrije dno, ne više. Na laganoj vatri ugrijte ulje i ubacite beli luk. Lagano ga prepržite, ali ne previše da ne počne smrdeti. Dodajte mu peršun i promešajte ta dva sastojka.

Potom izvadite dagnje iz frižidera, ocedite preostalu vodu iz činije i stavite dagnje u lonac.

Sve dobro izmiješajte tako da se beli luk i peršun dobro prožmu sa dagnjama. Poklopite. Nikako ne solite jer će školjke same dati slanost, u suprotnom će biti preslano.

Povremeno promešajte, no ne prečesto. Kada se dagnje počnu otvarati zalijte ih s vinom i promešajte. Pustite još par minuta da buzara zavri.

Tada, među dagnjama napravite rupu u koju ćete dosipati prezle. Polagano dodajte mrvice . Mrvice će omogućiti da vam se umak/saft lagano zgusne.

Sada sve dobro promešajte i pustite još minutu poklopljen lonac.

Kada vidite da su vam se sve školjke otvorile, zatvorite vatru i možete servirati buzaru.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: