Način pripreme
Dagnje očistite od končića i četkicom oribajte ljuske. Sve to radite u hladnoj vodi, kako se dagnje ne bi otvorile. Kada ste ih očistili i iscedili vodu, stavite ih u činiju i pokrijte tei staviti u frižider dok pripremate temelj buzare.
Beli luk i peršun sitno naseckajte.
U lonac stavite maslinovo ulje da prekrije dno, ne više. Na laganoj vatri ugrijte ulje i ubacite beli luk. Lagano ga prepržite, ali ne previše da ne počne smrdeti. Dodajte mu peršun i promešajte ta dva sastojka.
Potom izvadite dagnje iz frižidera, ocedite preostalu vodu iz činije i stavite dagnje u lonac.
Sve dobro izmiješajte tako da se beli luk i peršun dobro prožmu sa dagnjama. Poklopite. Nikako ne solite jer će školjke same dati slanost, u suprotnom će biti preslano.
Povremeno promešajte, no ne prečesto. Kada se dagnje počnu otvarati zalijte ih s vinom i promešajte. Pustite još par minuta da buzara zavri.
Tada, među dagnjama napravite rupu u koju ćete dosipati prezle. Polagano dodajte mrvice . Mrvice će omogućiti da vam se umak/saft lagano zgusne.
Sada sve dobro promešajte i pustite još minutu poklopljen lonac.
Kada vidite da su vam se sve školjke otvorile, zatvorite vatru i možete servirati buzaru.