Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Sočna pita sa ratlukom i kremom

Sočna pita sa ratlukom i kremom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Sočna pita sa ratlukom i kremom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
8
"Sočna pita sa ratukom i kremom koju svi kod kuće nestrpljivo čekaju da probaju"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 10 komada, fine
  • maslac - 60 g
  • ratluk - 140 - 150 g, sa orasima
  • Krem
  • sveže mleko - 500 ml
  • jaja - 2 komada
  • žumanca - 2 komada
  • brašno - 50 g
  • šećer - 80 g
  • vanilin šećer - 16 g
* merne jedinice

Način pripreme

1. Ovu ukusnu pitu sa ratlukom počnite spremanjem krema, muteći jaja i žumanca dok ne postanu tečna. Dolijte u njih malo mleka i sipajte brašno. Umutite žičanom mutilicom dok se ne dobije glatka smesa bez grudvica.

2. Zagrejte mleko sa šećerom i vanilin šećerom na slaboj do umerenoj vatri. Kada iznad tečnosti krene da izlazi para, sipajte smesu od jaja i mešajte oko deset minuta na slaboj vatri dok se ne zgusne.

3. Namažite posudu u kojoj ćete peči (oko 22 cm prečnik) i stavite jednu koru, presavijenu na pola. Između dva sloja namažite istopljenim maslacem.

4. Rasporedite ratluk, isečen na male parčiće, ja korisitm onaj sa aromom ruže i sa orasima iznutra, ali kakav ćete vi odabrate je po vašem ukusu.

Stavite i krem i ponovo presavijenu koru namazanu maslacem. Takod nastavite dok se ne potroše sastojci, završavajući korom što se podrazumeva.

5. Pecite slatku pitu na 180 stepeni u prethodno zagrejanoj rerni dok ne dobije zlatastu preplanulost. Da bi bila još sočnija naprskajte sočnu pitu ratlukom i kremom sa vodom ili malo limunada, dok je vruć i uvijte 10-15 minuta.

Nek vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: