Način pripreme
Usitniti sir i kajmak, pa dodati jaja, prasak za pecivo i so ako je potrebno. Fil ne treba da bude redak!
Podmazati veću tepsiju, prekriti dno sa 3-4 kore, u zavisnosti od oblika tepsije, ali tako da polovina kore ostane da viri, poprskati svaku sa malo ulja.
Izgužvati 2 kore u jednom redu, pouljiti sa 3 kašike ulja, zatim zgužvati naredne 2 kore pa kašikom rasporediti otprilike petinu fila.
Postupak ponavljati naizmenično do poslednje kore. Zatim ušuškati gibanicu sa krajevima kora kojima smo obložili tepsiju, iseći oštrim nožem na parčiće željene veličine i preliti prethodno umućenim jajetom i kiselom vodom u posudi u kojoj je bio fil.
Peći 40 minuta na 200 stepeni u zagrejanoj rerni. Još je bolja ako pre pečenja prenoći u frižideru, što je zgodno ako tog dana imate i druge obaveze u kuhinji. Prijatno!
Komentari