Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Medenjaci»Praznični medenjaci sa đumbirom

Praznični medenjaci sa đumbirom

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Praznični medenjaci sa đumbirom
Fotografije: Veca
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
80 min.
Kuvanje
15 min.
Ukupno
95 min.
Porcije
8
"Prepustite se mašti i uživajte dekorišući medenjake sa svojim mališanima."

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • brašno - 300 g
  • smeđi šećer - 70 g
  • so - 1 prstohvat
  • cimet - 1 kašičica
  • muskatni oraščić - 1 kašičica
  • đumbir - 1 kašičica
  • soda bikarbona - 1 kašičica
  • maslac - 120 g
  • med - 100 g
  • jaja - 1 komad
  • Za kraljevsku glazuru
  • belanca - 1 komad
  • šećer u prahu - 250 g
  • sok od svežeg limuna - 2 kašike
  • Za dekoraciju
  • jestive boje za kolače - po potrebi
  • šarene mrvice - po potrebi
  • dekor mix perle - po potrebi
  • srebrne perle - po potrebi
  • mix cvetići - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Za testo: Mikserom umutiti maslac sa šećerom, dodati jaje, med i umutiti mikserom.

Zasebno, u posudu usuti brašno, dodati so, cimet, muskatni oraščić, đumbir, sodu bikarbonu, izmešati, pa postepeno dodavati u smesu sa maslacem. Mutiti mikserom dok može, pa nastaviti mešenje rukom.

Testo staviti u najlon kesu, zavezati i ostaviti u frižider da odstoji 1 sat.

Nakon toga, testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razviti u veliki krug.

Modlicama različitih oblika vaditi medenjake i poređati ih u pleh obložen pek-papirom.

Peći na 180 stepeni 10-15 minuta.

Gotove medenjake izvaditi iz rerne i ostaviti ih da se ohlade.

Priprema kraljevske glazure: Mikserom umititi belanca koliko da zapene. Dodati šećer u prahu, sok od limuna i kratko umutiti mikserom.

Bojiti medenjake i dekorisati po želji.

Podelite kraljevsku glazuru na više mesta, umešajte jestive boje za kolače i šarajte medenjake. Dekorišite ih šarenim mrvicama, dekor mix cvetićima, srebrnim perlama...

Srećni praznici!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: