Način pripreme
Rerna 190 stepeni;
Kalup za pečenje oko 30/32 cm
1. Testo sa maslacem
U posudi pomešamo sok od limuna i vodu. Ostavljamo sa strane.
U posudi pomešamo brašno i so i ostavljamo oko 15 minuta u frižideru da se ohladi.
Preko hladnog brašna krupnije izrendamo ledeni maslac (dobro je da pre rendanja maslac ostavimo u zamrzivaču, bar oko 1 sat). Ako nemate vremena, možete viljuškom ili ručnim blenderom, ali treba da izmrvite brašno na mrvice. Dodajte vodu, ali pažljivo. onoliko koliko može da se stisne u dlan i da prsti ostave trak. Sakupite brzo u loptu, uvijte u foliju i ostavite u firžider oko 1 sat.
2. Nadev
Pečurke oljuštite i pokvašenim ubrusom obrišite. Isecite na kriške.
Nije potrebno da budu tanke. Ugrejte maslinovo ulje i 1 supenu kašiku maslaca u velikom tiganju. Dodajte 2 šake pečuraka. To je količina da se ne prepuni tiganj, zato što ukoliko je velika količina, pečurke puštaju mnogo vode i sporo se prže.
Ostavite na ringli oko 4 minuta, dodajte jedan deo izgnječenog belog luka, pospite majčinom dušicom, solju i biberom. Kuvajte još 4 minuta. Izvadite rešetkastom kašikom, dodajte novu kašiku maslaca i dodajte novu porciju pečuraka. Kuvajte na isti način. Nakon toga poslednji deo pečuraka. Izvadite u posudu. Ostavite da se ohladi.
U posudi se promešaju rikota i kisela pavlaka, žumance, i dodaju se pečurke. Dobro se promeša. Nadev je gotov-
3. Galet
Između dva papira ili na brašnom posutoj radnoj povšini stavite hladno testo. Oklagijom razvucite u krug oko 30-32 cm. U sredinu sipajte nadev, ostavite 3 do 4 cm od spoljašnjih ivica čiste bez nadeva. Nadev rasporedite spatulom. Spoljašnje ivice prekloite preko nadeva. Pažljivo prebacite galet u pleh. Sa strane testo namažite belancem (bolje da razvučete na papiru zato što se nakon toga sa papirom prenese direktno u pleh).
Pecite na 190 stepeni oko 35-40 minuta.