Bonapeti.rs»Recepti»Slana peciva»Slani tart»Galet sa pečurkama

Galet sa pečurkama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Galet sa pečurkama
Fotografije: marcheva14
1 / 7
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Ovaj galet sa pečurkama ne sadrži meso, ali je toliko bogat da nećete osetiti da neostaje"

Potrebni sastojci

  • ledeni maslac - 190 g
  • ledena voda - oko 50 ml (može i više)
  • sok od limuna - 1 supena kašika
  • brašno - 330 g
  • so - 1/4 kašičice
  • NADEV
  • pečurke - 560 g, šampinjoni
  • beli luk - 2 čena, izgnječen (po receptu je 6 izgnječenih čenova)
  • majčina dušica - oko 2 kašičice
  • so - po ukusu
  • biber - po ukusu
  • rikota - 120 g
  • kisela pavlaka - 25 % - 60 g
  • maslac - pko 2 do 3 supene kašike
  • maslinovo ulje - za kuvanje
  • žumanca - 1 komad
  • belanca - za premazivanje galeta
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 190 stepeni;

Kalup za pečenje oko 30/32 cm

1. Testo sa maslacem

U posudi pomešamo sok od limuna i vodu. Ostavljamo sa strane.

U posudi pomešamo brašno i so i ostavljamo oko 15 minuta u frižideru da se ohladi.

Preko hladnog brašna krupnije izrendamo ledeni maslac (dobro je da pre rendanja maslac ostavimo u zamrzivaču, bar oko 1 sat). Ako nemate vremena, možete viljuškom ili ručnim blenderom, ali treba da izmrvite brašno na mrvice. Dodajte vodu, ali pažljivo. onoliko koliko može da se stisne u dlan i da prsti ostave trak. Sakupite brzo u loptu, uvijte u foliju i ostavite u firžider oko 1 sat.

2. Nadev

Pečurke oljuštite i pokvašenim ubrusom obrišite. Isecite na kriške.

Nije potrebno da budu tanke. Ugrejte maslinovo ulje i 1 supenu kašiku maslaca u velikom tiganju. Dodajte 2 šake pečuraka. To je količina da se ne prepuni tiganj, zato što ukoliko je velika količina, pečurke puštaju mnogo vode i sporo se prže.

Ostavite na ringli oko 4 minuta, dodajte jedan deo izgnječenog belog luka, pospite majčinom dušicom, solju i biberom. Kuvajte još 4 minuta. Izvadite rešetkastom kašikom, dodajte novu kašiku maslaca i dodajte novu porciju pečuraka. Kuvajte na isti način. Nakon toga poslednji deo pečuraka. Izvadite u posudu. Ostavite da se ohladi.

U posudi se promešaju rikota i kisela pavlaka, žumance, i dodaju se pečurke. Dobro se promeša. Nadev je gotov-

3. Galet

Između dva papira ili na brašnom posutoj radnoj povšini stavite hladno testo. Oklagijom razvucite u krug oko 30-32 cm. U sredinu sipajte nadev, ostavite 3 do 4 cm od spoljašnjih ivica čiste bez nadeva. Nadev rasporedite spatulom. Spoljašnje ivice prekloite preko nadeva. Pažljivo prebacite galet u pleh. Sa strane testo namažite belancem (bolje da razvučete na papiru zato što se nakon toga sa papirom prenese direktno u pleh).

Pecite na 190 stepeni oko 35-40 minuta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: