Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka pita»Burek sa višnjama

Burek sa višnjama

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Burek sa višnjama
Fotografije: Veca
9 / 19
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
30 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
70 min.
Porcije
8
"Nemamo nikakvih primedbi, jel može još jedno parče?"

Potrebni sastojci

  • Za smesu
  • jaja - 1 komad
  • brašno - 2 kašike
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • jogurt - 250 g
  • ulje - 150 ml
  • Za nadev
  • višnje - 400 g
  • šećer - 3 kašike
  • pšenični griz - 3 kašike
  • I još
  • kore - 500 g
  • Za posipanje
  • šećer u prahu - po potrebi
* merne jedinice

Način pripreme

Za smesu: Jaje razmutiti ručnom žicom za mućenje, dodati brašno, prašak za pecivo, usiti jogurt, ulje i sve izmešati ručnom žicom za mućenje.

Za nadev:U dublju posudu staviti višnje, dodati šećer, pšenični griz i izmešati.

Kalup premazati uljem. Staviti jednu koru, tako da polovina pada preko pekača. Premazati smesom od jogurta. Zatim staviti drugu koru i pustiti da polovina pada preko kalupa i isto je premazati smesom od jogurta, te staviti i treću koru i nju premazati istom smesom od jogurta. Takođe, i ta treća kora neka pada preko klalupa.

Preko rasporediti red gužvanih kora, premazati ih smesom od jogurta, prekriti još jednim redom gužvanih kora i premazati ih smesom od jogurta.

Poređati smesu od višanja, pšeničnog griza i šećera.Zatim, rasporediti još jedan red gužvanih kora, premazati smesom od jogurta i prekriti krajevima kora koji su padali preko kalupa. Premazati ih ostatkom smese od jogurta.

Peći u dobro zagrejanoj rerni na 200 stepeni 40 minuta, ali, po potrebi, smanjiti trmorraturu kako burek ne bi goreo.

Gotov burek izvaditi iz rerne, prekriti čistom kuhinjskom krpom i ostaviti da se prohladi.

Burek izručiti na tacnu, ali naopačke, da donji deo bude gore.

Burek sa višnjama posuti šećerom u prahu, seći na parčad željene veličine, servirati i poslužiti.

Savet: Poželjno je da koristite deblje kore, mada, nećete pogrešiti i ako budu tanje. Fantastičnog je ukusa. Probajte, prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: