Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Integralni hleb»Domaći hleb od spelte sa kvascem

Domaći hleb od spelte sa kvascem

Rositsa PetrovaRositsa Petrova
Guru
7902485k
Domaći hleb od spelte sa kvascem
Fotografije: Rositsa Petrova
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
4
"Zdrava ideja za domaći hleb od spelte, koju sa zadovoljstvom prihvatamo i ispunjavamo"

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 150 g + 1 - 2 kašike
  • integralno brašno - 150 g
  • voda - 200 ml, mlaka
  • kvasac - 10 g, svež
  • so - 1 kašičica (ravna)
  • šećer - 1 prstohvat
  • maslinovo ulje - 2 - 3 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Pomešajte u posudi dve vrste brašna. Dodajte u njih so i promešajte. Oformite udubljenje.

Zagrejte vodu i rastvorite u njoj kvasac i prstohvat šećera. Ostavite posudu pokrivenu 10-15 minuta dok se na površini ne pojave mali balončići.

Dodajte narasli kvasac u brašna, zajedno sa maslinovim uljem.

Zamesite meko testo. Ako je neophodno dodajte još 1-2 kašike brašna da se dodatno zamesi.

Namažite gotovo testo sa malo ulja ili maslinovog ulja i stavite ga u posudu pokrivenu streč folijom na oko jedan sat.

Nakon što je testo udvostručilo svoj obim premesite ga kratko i oblikujte u željeni oblik.

Napravite po površini razreze oštrim nožem i stavite ga u kalup za hleb ili malu posudu za pečenje koja je prekrivena papirom za pečenje.

Ostavite da ponovo naraste još 20-30 minuta.

Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite hleb da se peče oko 40-45 minuta. Da li je gotovo proverite drvenim štapićem, jer je svaka rerna drugačija.

Nakon što se ispeče uvijte hleb sa speltom u pamučnu krpu i stavite ga na rešetku dok se potpuno ne ohladi.

Volim da pravim male količine domaćeg hleba zato su i proporcije takve. Ako imate veću porodicu povećajte količinu sastojkama za ovaj zdravi hleb.

Domaći hleb od spelte sa kvascem je ukusan i aromatičan.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: