Način pripreme
Pomešajte u posudi dve vrste brašna. Dodajte u njih so i promešajte. Oformite udubljenje.
Zagrejte vodu i rastvorite u njoj kvasac i prstohvat šećera. Ostavite posudu pokrivenu 10-15 minuta dok se na površini ne pojave mali balončići.
Dodajte narasli kvasac u brašna, zajedno sa maslinovim uljem.
Zamesite meko testo. Ako je neophodno dodajte još 1-2 kašike brašna da se dodatno zamesi.
Namažite gotovo testo sa malo ulja ili maslinovog ulja i stavite ga u posudu pokrivenu streč folijom na oko jedan sat.
Nakon što je testo udvostručilo svoj obim premesite ga kratko i oblikujte u željeni oblik.
Napravite po površini razreze oštrim nožem i stavite ga u kalup za hleb ili malu posudu za pečenje koja je prekrivena papirom za pečenje.
Ostavite da ponovo naraste još 20-30 minuta.
Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite hleb da se peče oko 40-45 minuta. Da li je gotovo proverite drvenim štapićem, jer je svaka rerna drugačija.
Nakon što se ispeče uvijte hleb sa speltom u pamučnu krpu i stavite ga na rešetku dok se potpuno ne ohladi.
Volim da pravim male količine domaćeg hleba zato su i proporcije takve. Ako imate veću porodicu povećajte količinu sastojkama za ovaj zdravi hleb.
Domaći hleb od spelte sa kvascem je ukusan i aromatičan.