Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb od spelte sa semenkama

Hleb od spelte sa semenkama

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Hleb od spelte sa semenkama
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
65 min.
Porcije
6
"Zdravlje iz prirode - probajte ovaj neverovatan hleb od spelte sa semenkama"

Potrebni sastojci

  • brašno od spelte - 500 g + za posipanje radne površine
  • voda - 300 ml
  • kvasac - 7 g, suv
  • so - 1 kašičica
  • šećer - 1 kašičica
  • ulje - 2 supene kašike
  • laneno seme - 3 supene kašike ili mleveno
  • seme maka - 2 - 3 supene kašike
  • susam - 2 supene kašike, crni
* merne jedinice

Način pripreme

1. U posudu prosejte brašno, ljuspice koje ostanu na dnu sita koje su krupnije, nemojte bacati, nego dodajte u prosejane delove. Sipajte suvi kvasac i semenke i napravite udubljenje, u koje sipate vodu - mlaku, ulje i šećer.

2. Zamesite meko testo koje se ne lepi i prebacite na brašnom posutu radnu radnu površinu; nasavite da mesite oko 10-15 minuta. U sredini procesa dodajte malo po malo soli.

3. Testo namažite uljem i ostavite da nadođe na toplom 50 minuta - 1 sat, nakon toga ponovo kratko mesite i oblikjte hleb, duguljast ili okrugao, pospite ga sa još semenki ako želite - laneno seme ovaj put ne treba da bude samleveno, cela zrna daju veoma lep izgled hlebu.

4. Ostavite da nadođe i da se udvostruči i ponovo stavite da se peče na 200 stepeni. Na dno rerne stavite vatrostalnu posudu/kupicu sa vodom, zbog čega će se oblikovati para i dobićemo lepu koricu za hleb.

Nakon prvih pet minuta smanjite na 180 stepeni i pecite oko 40 minuta. Znaćete kada je hleb gotov tako što kada ga lagano udarite, zvučaće kao da je šupalj (proverena metoda kod starih hlebova).

5. Stavite hleb na rešetku da se ohladi.

Izuzetno koristan i ukusan hleb, koji vredi probati.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

3
50
40
31
20
10
Oceni: