Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb od spelte sa ražanim kvasom

Hleb od spelte sa ražanim kvasom

Hleb od spelte sa ražanim kvasom
Fotografije: Lilia Tsacheva/Lipodve
1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
8
"Hleb od spelte koji se sjajno upisao u vaš novi zdravi meni"

Potrebni sastojci

  • ražani kvas - 1 šolja ili kvas od spelte
  • brašno od spelte - 250 - 300 g, integralno
  • ražano brašno - 250 - 300 g, integralno (možete da zamenite speltom)
  • brašno od tefa - oko 100 g (možete da zamenite speltom)
  • so - 1 kašika
  • maslinovo ulje - 1 kašika
  • voda
  • brašno od spelte - ili raž za dodatno mešanje i oblikovanje nakon što naraste
  • zatar - ili svež bosiljak i čubar
* merne jedinice

Način pripreme

U duboku posudu stavite brašno zajedno sa solju.

Sipajte kvas i promešajte, dok ne dobijete mokre mrvice.

Dodajte vodu, toliku količinu da dodbijete blago lepljivo testo koje se odvaja od zidova posude.

Ne mesite ga previše mnogo i ne pritiskajte jako, cilj je da oformite testo, a da ga ne mesite previše i ne dugo, jer je brašno teže i integralno, sa manje glutena.

Namažite dno i zidove posude maslinovim uljem da možete posle lako da izvadite testo i da se ono ne lepi.

Pokrijte vlažnom krpom. Ostavite da naraste 3 sata.

Nakon što naraste sipajte testo na nabrašnjenu radnu površinu i bez da ga mesite suviše pažljivo oformite željeni oblik hleba.

Premestite u posudu koju ste odabrali u kojoj ćete ispeći hlepčić, a prethodno je prekrijte papirom za pečenje.

Pokrijte krpom i ostavite sa strane kvasni hleb, dok se rerna zagreva.

Pecite ražani hleb u prethodno zagrejanoj rerni na 220-230 stepeni oko 35-40 minuta ili dok se hleb ne naduje i ne napukne lepo.

Izvadite iz rerne hleb od spelte sa ražanim kvasom i premestite na rešetku da se ohladi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: