Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Hleb od spelte sa kozjim mlekom

Hleb od spelte sa kozjim mlekom

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
485942k
Hleb od spelte sa kozjim mlekom
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
10
"Mekani hleb od spelte sa kojim je svako jelo mnogo ukusnije"

Potrebni sastojci

  • speltino brašno - 1 kg
  • jaja - 2 komada
  • kozje kiselo mleko - 6 supenih kašika
  • ulje - 50 ml
  • suvi kvasac - 14 g
  • smeđi šećer - 3 kašičice, mokri
  • so - 1 kašičica
  • topla voda - 400 ml
* merne jedinice

Način pripreme

Speltino brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti.

Dodaje se so i veoma dobro se izmeša.

Suvi kvasac se supa u malu posudu, dodaje se šećer, prstohat soli i 50 ml tople vode.

Veoma dobro se izmeša i ostavlja se da se aktivira.

Jaja se mute u penu, nakon čega se u njih dodaje kozje kiselo mleko i veoma dobro se izmeša.

U udubljenje se sipaju jaja sa kiselim mlekom i aktiviranim kvascem.

Ulje se izmeša u ostaloj vodi.

U tankom mlazu uz neprestano mešanje se dodaje u brašno.

Mesi se meko testo koje ne sme da se lepi.

Testo se uvija krpom i ostavlja se na 20 minuta.

Kada testo odmori, stavlja se u kalup na papir za pečenje u kojem će se peći hleb od spelte.

Ostavlja se na još 10 minuta u kalupu bez da se pokriva krpom.

Rerna se zagreva na 220°C, domaći hleb se stavlja u rernu, nakon čega se temperatura smanjuje na 180°C.

Hleb od spelte sa kozjim mlekom se peče 10 minuta na donjem grejaču nakon čega se peče 30 minuta na donjem i gornjem grejaču.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: