Način pripreme
Speltino brašno se proseje u posudu u kojoj će se mesiti.
Dodaje se so i veoma dobro se izmeša.
Suvi kvasac se supa u malu posudu, dodaje se šećer, prstohat soli i 50 ml tople vode.
Veoma dobro se izmeša i ostavlja se da se aktivira.
Jaja se mute u penu, nakon čega se u njih dodaje kozje kiselo mleko i veoma dobro se izmeša.
U udubljenje se sipaju jaja sa kiselim mlekom i aktiviranim kvascem.
Ulje se izmeša u ostaloj vodi.
U tankom mlazu uz neprestano mešanje se dodaje u brašno.
Mesi se meko testo koje ne sme da se lepi.
Testo se uvija krpom i ostavlja se na 20 minuta.
Kada testo odmori, stavlja se u kalup na papir za pečenje u kojem će se peći hleb od spelte.
Ostavlja se na još 10 minuta u kalupu bez da se pokriva krpom.
Rerna se zagreva na 220°C, domaći hleb se stavlja u rernu, nakon čega se temperatura smanjuje na 180°C.
Hleb od spelte sa kozjim mlekom se peče 10 minuta na donjem grejaču nakon čega se peče 30 minuta na donjem i gornjem grejaču.