Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Francuska seoska torta ili Medovik

Francuska seoska torta ili Medovik

YtsankovaYtsankova
Početnik
4
Francuska seoska torta ili Medovik4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
120 min.
Ukupno
160 min.
Porcije
8
"Edikasna francuska seoska torta - sa povodom ili bez, sa njom je svaki dan praznik"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • šećer (smeđi ili beli) - 130 g
  • med - 80 g
  • voda - 200 ml
  • soda za hleb - 2 kašičice
  • maslac - 50 g
  • so - 1/4 kašičice
  • cimet - 1 kašičica
  • brašno - 400 g, belo
  • brašno za razvijanje - 100/200 g
  • za krem
  • kisela pavlaka - 800 g
  • tečna pavlaka - 400 g
  • med - tečni ili šećer u prahu, po ukusu
  • limunov sok od 1/2 limuna (i/ili sok od 1/2 pomorandže)
  • vanila - 2 kapljice esencije od badema
* merne jedinice

Način pripreme

Ova neverovatna ideja za Francusku seosku tortu je pogodna za sve povode i može da bude konzumirana kako sa kafom/čajem, tako i sa viskijem i konjakom ;)

Tortu Medovik možete da garnirate svežim ili zamrznutim voćem, slatkom, kao i jabukama/keksovima.

Sa koliko kora je torta, u potpunosti zavisi od vas!

1. Zagrejte rernu na 170*°C sa uključenim ventilatorom ako ćete peći samo po dve tepsije paralelno ili na 180*С bez ventilatora, ako ćete peći samo po jednu tepsiju.

2. Pomešajte šećer, med, sodu, so i maslac u velikoj šerpi i zagrejte ih na ringli dok ne proključa. Imajte u vidu da smesa počinje da se penuša i treba da obezbedite posudu koja nije plitka.

3. Kuvajte smesu dok se karamelizuje, nakon čega sklonite sa strane sa ringle.

4. Odmah dodajte brašno i promešajte kašikom dok se formira testo (dovršite mešenje pažljivo prstima).

5. Podelite testo na 7 jednakih delova i pokrijte ih posudom ili vlažnom krpom da se ne bi sušili.

6. Blago nabrašnite radnu površinu i razvijte tanki krug od jedne porcije testa. Postarajte se da se dobije pravilan okrugli oblik kore. Treba da je razvijtete do debljine od maksimum 2 mm i prečnika otprilike 25 cm, zato što se blago savija prilikom pečenja.

7. Napravite rupice viljuškom po kori da se ne bi podizala prilikom pečenja i pecite je u tepsiji prethodno obloženoj papirom zapečenje (koristite dno male tepsije i nož kako biste postigli jednake okrugle kalupe.

8. Koru pecite otprilike 5-8 minuta ili dok ne postane zlatasta. Odmah nakon pečenja je prebacite na rešetku kako bi se ohladila.

9. Možete da pečete po dve tepsije istovremeno ukoliko ste uključili ventilator rerne.

10. Dok se poslednje kore peku, umutite tečnu pavlaku u čistoj posudi pomoću miksera dok se ne pretvori u sneg. Dodajte limunov sok, med po ukusu i kiselu pavlaku i mutite sasvim kratko mikserom dok se krem ne homogenizuje. Treba da postane gust, ali ne i kao presečen.

11. Najudobnije je sastavljanje torte u prstenu ili tepsiji koja može da se rastavlja.

12. Stavite prvu koru u tepsiju koju može da se rastavlja ili prsten i namažite je kremom odozgo. Sloj krema treba da bude debljine kore ili malo više (upija).

13. Na taj način sastavite celu tortu tako što je odozgo namažete kremom.

14. Ukoliko su vam ostali isečci od kora, sameljite ih u secku ili blenderu da bi se pretvorili u mrvice, i pospite ih odozgo po vrhu torte (možete da dodate u njih i mlevene orašaste plodove).

15. Tortu ostavite na barem pola dana u frižideru kako bi kore upile. Najukusnija je nakon 1-2 dana u frižideru, s obzirom na to da su kore omekle i upile krem.

Za dekoraciju moje francuske seoske torte ili Medovik dodala sam mrvice od kore i orahe, nar, slatko po izboru, kao i izgorelo belance.

Bon Apeti!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: