Način pripreme
U dubokoj šerpi razbijemo jaje i dodajemo sav šećer. Dobro izmešamo oba sastojka dok se šećer ne istopi.
Uzdugotrajno mešanje dodajemo sveže mleko. Nakon toga dodajemo imed. Ponovo kratko mešamo. Sada dodajemo sodu i ponovo mešamo.
Dodajemo maslac i stavljamo šerpu na ringlu. Uključujemo je na umerenu temperaturu. Kuvamo smesu 7-8 minuzqa i s vremena na vreme mešamo. Boja treba da postane smeđa, malo pre nego što počne da se karamelizuje. Pazimo da ne ostavimo previše dugo na ringli, zato što će šećer početi da gori.
Sada prebacujemo smesu u drugu posudu kako bi se brže ohladila.
Prosejemo brašno u duboku posudu. Sada pravimo malo udubljenje u sredini i sipamo ohlađenu smesu. Ako je potrebno, dodajemo još malo brašna i počeinjemo da mesimo jedno testo.
Nabrašnimo radnu površinu imesimo na njoj otprilike 7 minuta. Testo delimo na 6 jednakih lopti.
Sada uključujemo rernu na 160°C da se unapred zagreje. Na papiru za pečenje razvijamo svih 6 lopti u veoma tanke i okrugle kore koje odgovaraju veličini kalupa od 22 cm.
Testo postaje izuzetno tanko, zato razvijamo direkto na papiru za pečenje.
Pečemo po dve kore u rerni 5 minuta. Ako imate ventilator, pečete 3 istovremeno. Nakon pečenja kora za francusku seosku tortu, odmah ih sečemo pomoću tepsije za pečenje. Ne bacamo ostatke, nego ih ostavljamo da se ohlade. Od šest kora možemo da napravimo male ukrase za medenu tortu. Pomešamo kiselu pavlaku sa šećerom i dobro izmešamo.
Počinjemo da sastavljamo Medovik tortu tako što u tepsiju od 22 cm bez dna ređamo koru, kiselu pavlaku i iseckane orahe i ponovo koru. Završavamo kiselompavlakom i na kraju orasima. Stavljamo u frižider da prenoći.
Od ostataka pravimo mrve i njima ćemo dekorisati seosku tortu, kao i šumskim voćem i sa malo listova mente. Kada prenoći u frižideru, kore su upile pavlaku.
Možemo pažljivo da skinemo tepsiju i da dekorišemo. Neka vam je slatko sa ovom pravom klasikom u poslastičarstvu - seoska torta Medovik sa najukusnijim korama!