Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Čizkejk»Čizkejk od borovnica sa sitnim sirom

Čizkejk od borovnica sa sitnim sirom

IvelinaIvelina
Šef kuhinje
5891122k
Čizkejk od borovnica sa sitnim sirom
Fotografije: Ivelina
1 / 5
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Kada vas zovu na ukusan čizkejk, nemojte odbijati - samo lepe ljude zovu na ukusan čizkejk"

Potrebni sastojci

  • sitan sir - 250 g
  • indijski orah - 150 g
  • ovsene pahuljice - 100 g (možete zameniti samo ovsene pahuljice ili indijski orah)
  • maslac - 30 g
  • urme - 4 - 5 komada
  • jaja - 3 komada (ili dva jajeta i dva belanca)
  • filadelfija sir - 50 g
  • med - 1 - 2 supene kašike
  • rum - esencija
  • limun - kora 1 limuna
  • kruške - 1 komad, zrele (za dodatnu slatkoću kolača)
* merne jedinice

Način pripreme

Sitan sir je izuzetno bogat proteinima, ima veliki broj osnovnih aminokiselina, mikroelemenata i vitamina. A njegov sposobnost da ga telo lako usvaja čini proizvod nezamenljivim za dijetetsku ishranu, ljudi različitog uzrasta.

Prethodno izvadimo iz frižidera (sat vremena ili dva pre obrade) sve sastojke da budu na sobnoj temperaturi.

Prvo počinjemo sa korom, sameljemo indijski orah, ovsene pahuljice, urme i rastopljeni maslac u blenderu (ili štapnim mikserom, šta imate, ako je štapni mikser, urme i indijski orah potopite sat-dva ili prethodne noći u malo vode omekšaju i da se lakše samelju).

Pripremamo kalup za pečenje (16 x 17 cm), stavljamo na dno papir za pečenje, sipamo smesu za koru, pritiskamo i rasporedimo ravnomerno preko kore, poređamo komade krušaka.

Uzimamo foliju - dva lista, stavljamo kalup sa papirom preko, uvijamo ceo kalup spolja folijom, da ne propušta vodu prilikom pečenja na pari.

Stavljamo u frižider na bar sat vremena. Sastojci su za to vreme van. Pre nego što počnemo sa mućenjem jaja, uključujemo rernu na 170 stepeni, bez ventilatora (druga varijanta 160 stepeni).

Počinjemo pripremu najukusnijeg dela kolača - nadev. Sitan sir i filadelfija sir, esenciju ruma i renanu koru limuna pomešamo u blenderu, da ne bude sasvim fino, dodajemo 1-2 supene kašike meda.

U posebnoj posudi mutimo dva jajeta dok se ne udvostruče, u drugoj posudi umutimo dva belanca sa prstohvatom soli na sneg. Dodajemo umućena jaja u sitan sir, mešamo spatulom pažljivo da ne padne vazduh, nakon toga dodajemo belanca i sipamo smesu od sitnog sira i jaja preko kore, posipamo šakom borovnica.

Stavljamo kalup u drugi pleh, sipamo čašu tople vode i stavljamo da se peče oko sat vremena. Kad bude gotovo isključimo ventilator, ne vadimo kolač dok se potpuno ne ohladi. Nakon toga ostavljamo u frižideru bar dva sata ili na jednu noć, bude ukusniji kada ga ostavimo da se ukusi sjedine.

Nemojte se plašiti da će malo da padne, važno je da padne ravnomerno (onda je dobro pečen). Volim ovu varijantu čizkejka pošto ima balans ukusa i malo kalorija. Preporučujem ga. Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: