Način pripreme
Operite pile dobro pod tekućom vodom, osušite ga, nakon toga ga stavite u posudu za pečenje i natrljajte ga dobro biberom i kašičicom soli.
Istopite malsac, najbolje na pari, nakon toga namažite temeljno celo pile istopljenim maslacem, najbolje pomoću četke.
Očistite beli luk, operite i isecite svaki od limina na 4 parčeta. Jedan limun stavite unutra u pile zejedno sa pola oljuštenih čenova belog luka i jednim strukom ruzmarina. Ostali ruzmarin stavite oko pileta.
Očistite šargarepe, natrljajte ih blago solju i stavite isto oko pileta zajedno sa drugim isečenim limunom. Dodajte prethodno i količinu vina.
Stavite na niži nivo u rerni i pecite 30 minuta u prethodno zagrejanoj rerni na 170 stepeni i pecite još 30 minuta.
Tokom pečenja prelivajte s vremena na vreme pile sa sosom, prelivajući ga pomoću kašike i pazite da se prepeče previše.
Servirajte pečeno pile sa šargarepama kao garnirungom i sosom od pileta koji se stvorio tokom njegovog pečenja.