Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Bratislavske kiflice sa nadevom od oraha (Orechove rozky)

Bratislavske kiflice sa nadevom od oraha (Orechove rozky)

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2193k218
Bratislavske kiflice sa nadevom od oraha (Orechove rozky)
Fotografije: marcheva14
1 / 6
30/01/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
35 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
25
"Ko ne bi želeo da mu kuhinja miriše na Bratislavske kiflice sa nadevom od oraha"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 250 ml, toplo
  • šećer - 4 supene kašike, kristal
  • kvasac - 20 g, svež
  • brašno - 250 g, Semola
  • brašno - 200 g, belo
  • šećer u prahu - 100 g
  • so - 1/2 kašičice
  • žumanca - 2 komada
  • maslac - 100 g, istopljeni
  • maslac - otprillike 50 - 70 g, za premazivanje (sobna temperatura)
  • NADEV
  • sveže mleko - 100 ml
  • med - 3 supene kašike
  • orasi - 200 g, krupno mleveni
  • rum - 30 ml
  • keks - 50 g, mleveni (ili piškote)
  • kora pomorandže - od 1 komada
  • kandirane kore - 2 kašičice, pomorandže i limuna
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 180 stepeni.

Pljosnate tepsije - 2 komada, obložene papirom za pečenje.

Obe vrste brašna se sipaju u posudu miksera, dodaje se so i promešaju se. U toplom mleku se rastvara kvasac sa kristal šećerom, ostavlja se da se aktivira i sipa se u brašno, dodaju se žumanca i istopljeni maslac.

Mesi se na niskom ubrzanju miksera otprilike 3-5 minuta, kako bi se pomešali sastojci, a nakon toga se mesi na srednjem ubrzanju, otprilike 10 minuta, dok se ne oblikuje lopta mekog testa koje se ne lepi. Testo se vadi iz posude i stavlja se u blago nauljenu posudu, kako bi naraslo, na otprilike sat vremena.

NADEV

U šerpu se sipa mleko zajedno sa medom. Ostavlja se na slaboj ringli, dok se ne istopi med. Neprestano se meša da ne iskipi. Dodaju se mleveni orasi, izrendana kora citrusa, kandiradne korice, rum i meša se. Na kraju se dodaje i mleveni keks ili piškote. Meša se na slaboj ringli dok smesa ne postane suva. Skida se sa ringle i u potpunosti se hladi.

Naraslo testo se deli na dva dela.

Svaki deo se razvija u široki pravougaonik. Izravna se sa strane. Isečci se dodaju u drugo testo. Seče se u pravilne trouglove - ukupno da bude 6 komada.

Kako bi bilo lakše, nadev se stavlja u špric, na kojem se iseče ugao, tako da bude udobno da se šprica nadev po dužini trougla.

Svaki trougao se premazuje mekim maslacem, koji je dodatno prema receptu, obrnutom kašikom, ili rukom i stavlja se punjenje. U gornjem delu testa se seče malo i uvijaju se kiflice kao kroasan. Ređaju se u tepsiju sa malim rastojanjem jedna od druge.

Drugi deo testa može da se razvije u krug sa 8 komada trouglova koji se takođe premazuju maslacem na isti način, ali tamo se nadev stavlja vertikalno.

Kiflice se odozgo premazuju mekim maslacem, može da se koristi silikonska četka ili da se premažu umućenim jajetom.

Peče se na 180 stepeni otprilike 20-25 minuta. Po želji se posipa šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: