Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Kuglof»Bogati američki mermerni kolač

Bogati američki mermerni kolač

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Bogati američki mermerni kolač
Fotografije: marcheva14
3 / 4
01/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
45 min.
Ukupno
60 min.
Porcije
10
"Neverovatan mermerni kolač, ljubitelji čokolade će ga oceniti visoko - neverovatan ukus i miris"

Potrebni sastojci

  • čokolada - 140 g, komada
  • brašno - 300 g
  • prašak za pecivo - 2 1/2 kašičice
  • soda za hleb - 1/4 kašičica
  • so - 1/4 kašičice, ravna
  • maslac - 170 g na sobnoj temperaturi
  • šećer - 250 g
  • kafa - 1 supena kašika, espreso
  • jaja - 3 komada, L
  • kisela pavlaka - 80 g
  • sveže mleko
  • vanila - 1.5 kašičica
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 165 - 170 stepeni; dubok kalup za kuglof sa rupom, rebrast i dobro namazan.

Čokoladu rastopimo na pari. Ostavljamo da se ohladi dok pripremamo testo za kolač. U posudi prosejemo brašno, prašak za pecivo, sodu i so.

U posudu miksera ili ručnim umutimo maslac, dodajemo šećer u porcijama. Smesu mutimo na visokoj brzini miksera oko 2-3 minuta dok ne dobijemo mekan krem.

Dodajemo jedno po jedno jaje, mutimo, a nakon toga vanilu i kiselu pavlaku. Redom dodajemo brašno iz tri puta, smenjujemo na dva puta sa svežim mlekom. Od smese odvajamo 1/3 i u nju dodajemo kafu i hladnu čokoladu. Mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.

U namazan kalup supenim kašikama ređamo lopte od dve vrste testa, od vanile i čokolade, u obliku šahovske table. Nakon toga dugim drvenim štapićem oblikujemo osmice samo da se lagano kombinuje smesa, ne meša se, kad se ispeče da se dobije mermerni efekat.

Pečemo na 165-170 stepeni oko 35-45 minuta ili proveravamo čačkalicom. Vadimo gotov kolač iz rerne i ostavljamo u kalupu na oko 20 minuta, nakon toga okrećemo na rešetku. Po želji možemo posuti šećerom u prahu.

Bogat kolač sa jakom aromom čokolade. Kafu dodajemo da bi mogao da se ocrta čokolani ukus.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: