Način pripreme
Rerna - 165 - 170 stepeni; dubok kalup za kuglof sa rupom, rebrast i dobro namazan.
Čokoladu rastopimo na pari. Ostavljamo da se ohladi dok pripremamo testo za kolač. U posudi prosejemo brašno, prašak za pecivo, sodu i so.
U posudu miksera ili ručnim umutimo maslac, dodajemo šećer u porcijama. Smesu mutimo na visokoj brzini miksera oko 2-3 minuta dok ne dobijemo mekan krem.
Dodajemo jedno po jedno jaje, mutimo, a nakon toga vanilu i kiselu pavlaku. Redom dodajemo brašno iz tri puta, smenjujemo na dva puta sa svežim mlekom. Od smese odvajamo 1/3 i u nju dodajemo kafu i hladnu čokoladu. Mešamo dok ne dobijemo homogenu smesu.
U namazan kalup supenim kašikama ređamo lopte od dve vrste testa, od vanile i čokolade, u obliku šahovske table. Nakon toga dugim drvenim štapićem oblikujemo osmice samo da se lagano kombinuje smesa, ne meša se, kad se ispeče da se dobije mermerni efekat.
Pečemo na 165-170 stepeni oko 35-45 minuta ili proveravamo čačkalicom. Vadimo gotov kolač iz rerne i ostavljamo u kalupu na oko 20 minuta, nakon toga okrećemo na rešetku. Po želji možemo posuti šećerom u prahu.
Bogat kolač sa jakom aromom čokolade. Kafu dodajemo da bi mogao da se ocrta čokolani ukus.