Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Sitni kolači»Keksići»Italijanske piškote sa bademima

Italijanske piškote sa bademima

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Italijanske piškote sa bademima
Fotografije: marcheva14
2 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
35 min.
Ukupno
75 min.
Porcije
16
"Drugo je spremati domaće piškote, posebno kada su po italijanskom receptu"

Potrebni sastojci

  • bademi - 180 g, beli, oljušten
  • jaja - 3 komada, L veličina
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • bademov ekstrakt - 1 kapljica
  • brašno - 260 g
  • šećer - 150 g, kristal
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • so - 1/4 kašičice
  • Za potapanja u čokoladu
  • čokolada - oko 160 g, istopljena na pari (po želji crna ili polu slatka)
* merne jedinice

Način pripreme

Bademi se blanširaju u vrućoj vodi, odstrane se ljuske i iseku se na krupne parčići. Može da se radi mikserom.

U posudi miksera se pomešaju: prosejano brašno, prašak za pecivo, so, šećer i bademi na krupne parčiće. Promešaju se. Jaja, blago umućena žicom, bademov ekstrakt i vanila se dodaju u suvu smesu i promeša se u homogeno testo.

Izvadi se iz posude smesa za testo, jer je dosta meko i lepljivo i na nabrašnjenoj radnoj površini se deli špatulom za sečenje testa na dva jednaka dela, može da se prethodno izmeri na vagi da bude tačnije.

Svaki deo se oblikuje u rolate, koji se stavljaju u ravnu posudu za pečenje, pokrivenom papirom za pečenje dužine oko 18 cm i širine oko 10 cm, sa rastojanjem između njih. Peče se na 150 stepeni oko 35 minuta. Nakon što je gotovo ohladi se u posudi oko 10 minuta i posle se izvadi na rešetku dok se potpuno ne ohladi.

Na dasci oštrim i nazubljenim nužem se seku kriške dijagonale oko 7 mm debljine i poređaju se nalegle u posudu za pečenje, pokrivenu papirom, i zapeku se na 150 stepeni još 15 minuta, posle se izvade i brzo se okreću. Ponovo se peku 15 minuta, da piškota dobije prijatnu zlatastu preplanulost i bude jako hrskava. Ohlade se potpuno.

Gotovi parčići piškote se potapaju jednim krajem u čokoladu i ostavljaju se na papiru da se potpuno ohlade.

Beleška: testo je pri spremanju izuzetno lepljivo i može da se pomogne širokom špatulom za testo pri radu. Može da se radi i mikserom i rukama. Ja sam radila mikserom. Kriške piškota su isečene na oko 1 cm širine. Ako se seku tanje polomiće se piškota.

Pri poslednjem pečenju u rerni, da bi piškote bile hrskave, nakon što sam isključila rernu, ostavila sam ih unutra još oko 7 minuta. Da li su potpuno gotove pri pečenju se proverava, ako se blago odvajaju od papiram. Većinu vremena ovo testo se sušin na naznačenoj temperaturi.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: