Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Čizkejk»Keto kolač sa jagodama i maskarpone sirom

Keto kolač sa jagodama i maskarpone sirom

Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k88017k
Keto kolač sa jagodama i maskarpone sirom
Fotografije: Yordanka Kovacheva
1 / 10
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
25 min.
Kuvanje
12 min.
Ukupno
37 min.
Porcije
14
"Poslastica od jagoda koju svako od vas zaslužuje da proba"

Potrebni sastojci

  • Osnova
  • bademi - 75 g, sirovi (oguljeni ili ne, nije bitno)
  • kokosovo brašno - 50 g
  • kravlji maslac - 80 g
  • sušene jagode - 30 g
  • limunova kora - 4 ivice
  • eritritol - 50 g
  • Nadev
  • jagode - 160 g, sveže
  • maskarpone sir - 500 g
  • pavlaka - 400 g, slatka, sa visokim procentom masti
  • želatin - 3 lista, oko 6 g
  • laneno brašno - 1 supena kašika, sa zaobljenim vrhom
  • limunov sok - 30 g, sveže ceđen
  • eritritol - 100 - 130 g
* merne jedinice

Način pripreme

Ovaj keto kolač koji mnogo podseća na klasičan čizkejk je izuzetno ukusan i odgovara za vašu keto dijetu.

Neki od sastojaka u njemu imaju mogućnost da se zamene drugim tako što umesto badema mogu da se koriste lešnici ili miks orašastih plodova kao i zaslađivač eritritol da bude zamenjen drugim odgovarajućim za keto režim (stevijom na primer).

Količina zaslađivača takođe može da varira prema tome koliko želite da desert bude sladak. Za informaciju eritritol poseduje oko 70 % slatkoće šećera za iste količine, tj. i da stavite veću količinu, neće zaslađivati toliko koliko običan šećer.

Za početak napravite osnovu za kolač sa maskarpone sirom.

U blender stavite bademe, koru limuna (samo žuti deo) i sušene jagode koje ako su mnogo tvrde mogu da se na kratko namoče u toplu vodu.

Sve sameljite gotovo u prah ili u veoma sitne komadiće.

Dodajte meki maslac, kokosovo brašno i 50-60 g od zaslađivača i zavrtite još nekoliko obrtaja kako bi se sve pomešalo.

Dobijenu lepljivu pastu stavite u tepsiju sa otkopčavajućim dnom - 22-24 cm prečnik i ravnomerno rasporedite pritiskajući suprotnom stranom kašike. Ako se lepi, namočite kašiku.

Ovde imate izbor - da stavite koru u frižider da se stegne i da ostane sirova ili da je zapečete na 180 °C na 10 minuta.

Kod druge varijante osnova za kolač će postati mnogo ukusnija i blago hrskava i prhka - raskoš!

Pređite na ostalo - nadev.

Prvo umutite 200 g pavlake u vazdušast krem i stavite u frižider.

Očistite 160 g svežih jagoda, u njih sipajte limunov sok i pasirajte ih (ili sameljite ponovo u blenderu).

Stavite ih na umerenu vatru sa lanenim brašnom na otprilike 10 minuta uz često mešanje, a za to vreme hidrirajte želatin u hladnoj vodi.

Kada se sos od jagoda zgusne, skinite sa vatre i sačekajte da temperatura spadne do 80°C. Zatim u njima rastvorite jedan list želatina i 50 g eritritola. Ovim je sos od jagoda gotov.

Preostalih 200 g pavlake blago zagrejte (ne više od 80°C) sa još 50 g eritritola ili više prema vašem ukusu. Stavite druga dva lista želatina i izmešajte kako bi se rastvorili.

Dodajte maskarpone sir i umutite u gladak krem, a zatim ubacite i umućeni šlag iz frižidera.

Dolazi red da sastavite kolač sa jagodama.

Sipajte beli krem na osnovu i odozgo u mlazu pospite sosom od jagoda. Ako se mnogo zgustio, stavljajte kašiku po kašiku odozgo.

Štapićem ili drugim tankim priborom pomešajte lagano u jednom smeru smesu od jagoda sa belom smesom.

Keto kolač sa jagodama i maskarpone sirom stavite u frižider da se stegne na minimum 4 sata, zatim isecite na komadiće i servirajte.

Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: