Način pripreme
Rerna - 160 stepeni. Koristim i ventilator.
Kalupi za kolač namazani sprejom - 38/13 cm i jedan mali kalup prečnika oko 15 cm. Radi se mikserom.
Kvasac nije prethodno aktiviran. Topi se maslac i u njega se dodaje ulje. Mute se žicom jaja i šećer. Dodaje se pavlaka, rum, vanila, kora limuna i pomorandže, sok.
U posudu miksera se sipa prvo sve brašno i prstohvat soli, promeša se i u tankom mlazu na slabom stepenu miksera se dodaje smesa od jaja. Muti se dok se ne oformi meka i nelepljiva lopta testa. Ostavlja se da odstoji oko pola sata, da se razvije gluten u brašnu i nakon toga uz neprestano mešanje počinje da se dodaje masnoća kašiku po kašiku, pri čemu se čeka da testo dobro upije svaku kašiku masnoće. Ono treba da bude nelepljivo, ali meko i elastično.
Izvadi se iz posude miksera i prebacuje se u blago namazanu posudu pri čemo se okreće sa svih strana, da se blago namaže. Pokriva se folijom i ostavlja se da naraste i da udvostruči obim. Nakon što je gotovo naraslo testo, deli se na dva jednaka dela i svaki deo se namazanim rukama oformi u pravougaonik. Maže se blago mekim maslacem rukom u stavlja se bogato nadev.
Uvija se u rolat i oforme se firilji koj se ispletu. Mogu da se iseku fitilji oštrim nožem i da se pripremi kranč. Gotovi oformljeni uskršnji kolači se stavljaju u namazane kalupe i ostavljaju se da ponovo narastu. Mažu se žumancem i stavljaju se oljušteni bademi Od tog testa se oforme dva velika uskršnja kolača i jedan mali.
Spremanje nadeva:
U blenderu se blendira prvo koštunjavo voće, dodaju se i suvi sastojci i istopljeni maslac i ponovo se provuku kroz blender. Ako je mnogo suv nadev, dodaje se kašičica svežeg mleka.
Pecite na 160 stepeni oko 35-40 minuta. Proverava se drvenim ražnjiće - dok štapić ne bude suv.
Beleška: Za ovu količinu brašna sasvim je dovoljno 8 g kvasca. Ako se koristi više kvasca, jer je kesica od 11 g, testo se više razliva i iskida tokom pečenja.
Nije potrebno da se prethodno akitivira suvi kvasac. Ova je posebno brzo delujuć.
Ova količina brašna je neophodna ako se radi mikserom, ali ako se radi rukama uskršnji kolač, može ga biti manje, isto tako zavisi i od veličine jaja.
Nadev nisam provlačila kroz blender, kako je naznačeno po receptu, jer više volim da se oseća koštunjavo voće. Dodala sam i šaku semenki maka, jer daje divan ukusa. Ovaj nadev je jako vlažan, predivnog ukusa i arome kakaa i čini uskršnje kolače vlažnim duže vreme.
Odozgo su uskršnji kolači namazani samo belancem, jer mnogo teže izgori nego žumance pri pečenju.
Namerno sam rasekla fitilje oštrim nožem da bi se video nadev.