Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme od kupusa sa mlevenim mesom i pirinčem

Sarme od kupusa sa mlevenim mesom i pirinčem

TanyaGyurovaTanyaGyurova
Kuvar
7623633
Sarme od kupusa sa mlevenim mesom i pirinčem
Fotografije: TanyaGyurova
1 / 8
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
100 min.
Ukupno
115 min.
Porcije
10
"Da li već imate omiljeni recept za sarme sa mlevenim mesom i pirinčem? - Ako ne, ovo je snažni pretendent za prvo mesto."

Potrebni sastojci

  • kiseli kupus - 1 komad
  • mleveno meso - otprilike 500 g, smesa
  • pirinač - 1 šolja
  • luk - 1 glavica
  • aleva paprika
  • crni biber
  • origano
  • čubar
  • so
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Pipremamo zdrave i veće listove kupusa, tako što uklanjamo deblji deo kočnja.

Dinstamo sitno iseckani luk.

Kada luk postane prozračan, dodajemo otprilike 2 kašičice aleve paprike i dobro mešamo, pazeći da se ne prži, već da se dinsta.

Uvek nakon toga dodajemo mleveno meso i 1 šolju vode i lepo mešamo mleveno meso kako ne bi ostalo u grudvicama.

Kada smesa od mlevenog mesa i luka postane homogena, dodajemo so, crni biber i čubar (origano) po ukusu.

Dodajemo oprani pirinač i dobro mešamo sa mlevenim mesom.

Skidamo sa ringle i čekamo da se blago ohladi.

Uzimamo jedan list kupusa, stavljamo 1 supenu kašiku punjenja (ako je veći, može i više punjenja) i uvijamo stegnutu sarmu.

Uzimamo veću šerpu i na njeno dno sipamo ulje.

Na dno šerpe stavljamo jedan list kupusa i počinjemo gusto da ređamo sarme od kupusa jednu do druge.

Ređamo slojeve sarmi, dok ne nestane punjenja.

Na vrh stavljamo pljosnati tanjir sa dnom okrenutim nagore, tako da pritisne sarme, da se ne bi pomerale prilikom kuvanja.

Sipamo vodu da pokrije tanjir i kuvamo sarme dok pirinač ne nabubri i dok kupus ne omekne.

Nakon toga vadimo sarme iz šerpe i ređamo ih u tepsiju, na čijem dnu ima ulja.

Blago posipamo uljem i odozgo i pečemo sarme od kupusa sa mlevenim mesom i pirinčem dok se ne dobije prijatna boja.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: