Način pripreme
Sameljite svinjsko meso na siten kockice. Operite pirinač pod mlazom vode i dobro procedite. Naseckajte luk i prazuluk na ne mnogo sitno.
U dubok tiganj (šerpu) sipajte masnoću i naseckani luk i praziluk, propržite dok ne omekša.
Dodajte samleveno meso i propržite otprilike 5-6 minuta na jakoj vatri.
Dodajte pirinač i propržite na kratko neprestano mešajući Smesu pospite začinima i sipajte 1 šolju vode, mešajte i kada provri, skinite sa ringle da se ohladi, a za to vreme će nabubreti pirinač.
Pripremite listove kupusa tako što odstranite debelu žilu u sredini.
Uvijte sarme od kupusa tako što u jedan kraj svakog lista stavite po 1 supenu prepunjenu kašiku nadeva.
Poređajte sarme od kupusa sa mlevenim mesom u nauljenu tepsiju i dospite 1.5 šolju tople vode, tepsiju pokrijte poklopcem ili ako nemate - aluminijumskom folijom koju probodete nožem na 2-3 mesta.
Tepsiju stavite u prethodno zagrejanu rernu 180 °C na otprilike 40 minuta.
Skinite folij ili poklopac i dopecite dok se ne dobije blaga boja sarmica.
Sarmice sa kupusom sa mlevenim svinjskim mesom i prazulukom za svaki poseban božićni praznik :)