Bonapeti.rs»Recepti»Glavna jela»Sarme»Sarme od zelja sa mlevenim mesom, pirinčem i maslinama

Sarme od zelja sa mlevenim mesom, pirinčem i maslinama

Sarme od zelja sa mlevenim mesom, pirinčem i maslinama
Fotografije: VILI-Violeta Mateva
1 / 3
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
4
"Sarme od zelja, sarme za dušu - jedite i uživajte"

Potrebni sastojci

  • zelje - 50 listova
  • ulje - 60 ml
  • pirinač - 1 šolja od 180 ml
  • masline - 10 - 12 komada
  • mleveno meso - 150 g
  • luk - 1 glavica
  • mladi luk - 2 struka
  • bujon od povrća - 350 - 400 ml
  • so - po želji
  • biber
  • aleva paprika - 1 kašičica
  • peršun
  • origano
  • garniranje - mlečni sos sa mirođijom
* merne jedinice

Način pripreme

Listove zelja operite i uklonite drške. U šerpu sa kipućom vodom blanširajte 2-3 minuta i odmah ocedite , pa operite hladnom vodom.

Ostavite ih u tavu i pripremite nadev. U tiganju zagrejte 30 ml ulja, propržite sitno iseckan luk, dodajte pirinač, mleveno meso i mešajte dok ne promene boju.

Dodajte alevu papriku, so i začine. Sipajte bujon od povrća i ostavite da pirinač upije vodu. Sklonite sa vatre i dodajte masline bez koštica, koje ste krupno iseckali.

Preko svakog lista stavite po 1 kašiku nadeva i uvijte sarmu. Poređajte u šerpu, sipajte preostalo ulje i sipajte malo vode ispod sarmi.

Dodajte malo soli, kuvajte na tihoj vatri 40 minuta dok ne budu gotove.

Servirajte sa mlečnim sosom i mirođijom.

Ukusno i prolećno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: