Način pripreme
Brašno i suvi kvasac se proseju u veliku posudu. Dodaju se so i šećer.
Mleko i maslac se dobro promešaju. U njih se dodaje i žumance.
U brašnu se pravi kladenac i u tankom mlazu se sipa mlečna smesa, koja se neprestano meša. Testo se mesi otprilike 5 minuta kako bi postalo elastično.
Testo se prekrije folijom i ostavlja se da naraste na otprilike 30-40 minuta ili dok ne udvoji svoju zapreminu.
Ja sam koristila mini pekaru program za testo. U tom slučaju u korpicu se sipaju tečni sastojci, posle brašno i odozgo kvasac.
Gotovo testo se sipa na nabrašnjenu površinu i deli se na 2.
Svaka lopta se razvija u krug prečnika otprilike 30 cm. Svaki krug se seče na 6 trouglova.
U kraj svakog trougla se stavlja usitnjeni sir. Svaki traougao se uvija kao kiflica - od široke srane ka uskoj.
Slane kiflice se ređaju u tepsiju obloženu papirom za pečenje.
Premazuju se umućenim žumancem + svežim mlekom. Po želji se posipaju susamom, makom ili solju.
Slane kiflice sa sirom se ostavljaju da narastu na otprilike 30 minuta. Peku se u prethodno zagrejanoj rerni na 200 stepeni otprilike 20-25 minuta.