Bonapeti.rs»Recepti»Pecivo»Kiflice»Slane kiflice sa sirom i bugarskim lukom

Slane kiflice sa sirom i bugarskim lukom

Slane kiflice sa sirom i bugarskim lukom
Fotografije: Teodora Meshterova
1 / 13
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
17
"Kod kuće miriše na domaće ispečene kiflice sa sirom i bugarskim lukom. Neka vam je slatko!"

Potrebni sastojci

  • sveže mleko - 200 ml, mlako
  • voda - 100 ml, mlaka
  • kvasac - 7 g, suvi ili 1/2 kockice svežeg
  • maslac - 20 g, meki
  • šećer - 1 kašičica
  • so - 1 kašičica
  • ulje - 3 supene kašike
  • brašno - 650 g + za dodatno mešenje
  • jaja - 1 komad
  • bugarski luk - 1 kašičica
  • Za nadev
  • sir - 250 g
  • bugarski luk
  • Za posipanje
  • beli susam
  • bugarski luk
  • Za premazivanje
  • jaja - 3 komada /žumanca/
  • maslac - 20 g, mek, za premazivanje posle pečenja
* merne jedinice

Način pripreme

Blago zagrejte mleko, dodajte mlaku vodu, kvasac, šećer i 150 g brašna. Izmeđajte i ostavite da se aktivira.

U tepsiju sipajte ostalo brašno, jaje, so, maslac, ulje i kvasac koji se već aktivirao. Dobro pomešajte sastojke, nakon čega prebacite na nabrašnjenu površinu i mesite dok se ne dobije glatko, meko i elastično testo.

Namažite uljem unutrašnju stranu najlonske kesice i stavite testo unutra. Zavežite kesicu i ostavite da nadođe na toplom na sat vremena. Nakon toga prebacite testo na nabrašnjenu radnu površinu, podelite na četiri i od njega oblikujte male loptice jednake veličine.

Stavite ih u nauljenu najlonsku kesicu da se ne bi sušile. Uzimate lopticu, razvijate oklagijom, pravite proreze nožem za picu ili običnim nožem u jednoj polovini razvijene lopte.

U drugu stavite malo prethodno pomešanog sira i bugarskog luka, blago uvijte i pritisnite prstima nakon čega u potpunosti uvijte. Tako uradite sa svim loptama.

Poređajte kiflice u tepsiju obloženu papirom za pečenje, namazanu uljem, pokrijte nauljenom kesicom da se ne bi sušile i ostavite da nadođu na još 60 minuta.

Kada su ponovo narasle, kiflice namažite umućenim žumancima, pospite bugarskim lukom i susamom i pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 180 °C otprilike 25 minuta.

Kada ih izvadite iz rerne namažite ih istopljenim maslacem.

Kod kuće miriše na domaće ispečene kiflice sa sirom i bugarskim lukom. Neka vam je slatko!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: