Način pripreme
U maloj šerpi istopimo maslac, pazeći da ne zagori. Dovoljno je samo da se istopi i sklanjamo ga sa strane.
Pistaće sameljemo u kuhinjskom robotu, treba da se dobije kao pesak.
Nakon toga orahe na isti način. Uzimamo tepsiju, poželjno je da bude pravougaona. Dno i krajeve podmazujemo maslacem. Stavljamo tepsiju na sve kore i sečemo po dimenzijama tepsije, kako bi se nakon toga savršeno uglavile.
Stavljamo prvu koru u tepsiju i premazujemo je maslacem, najlakše je pomoću četke. Raspoređujemo polovinu pakovanja sa korama u donji deo, tako što svaki list premazujemo maslacem i ređamo sledeći. Nakon što smo iskoristili polovinu kora za donji deo, stavljamo nadev od pistaća i oraha (lepo bi bilo da odvojite mali deo pistaća za dekoraciju).
Svuda ravnomerno raspoređujemo nadev, bez pritiskanja.
Nakon toga počinjemo da ređamo gornji deo na isti način.
Sečemo baklavu na male kvadratiće, za taj cilj prvo pravite vertikalne linije nadole veoma oštrim nožem, nakon toga horizontalne linije.
Ostali topli maslac raspoređujemo po celoj baklavi kašikom, pritom ne stavljamo penu maslaca.
Pečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 150 stepeni - približno otprilike 40 minuta, dok dobro ne porumeni. Kuva se dok se ne dobije umereno gust sirup (približno 15-20 minuta). Kada sklonimo sirup sa ringle, dodajemo koru limuna, izrendanu na sitno rende.
Nakon toga dodajemo i vanilu. Ohlađenu baklavu zalivamo vrućim sirupom.
Svaki kvadratić ukrašavamo pistaćima. Baklavu sa pistaćima i orasima sa gotovim korama ostavljamo sa strane, kako bi dobro upila sirum (kada se ohladi, možete da stavite baklavu u frižider).
Poslužujemo narednog dana.
Prijatno!
Komentari