Bonapeti.rs»Recepti»Riba»Pržena Riba»Prženi oslić sa leblebijama i kobasicom

Prženi oslić sa leblebijama i kobasicom

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272367598176
Prženi oslić sa leblebijama i kobasicom
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 3
08/02/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
80 min.
Porcije
3
"Oslić sa leblebijama i kobasicom - jelo kojim ćete oduševiti goste"

Potrebni sastojci

  • oslić - 2 - 3 kom., zamrznut
  • leblebije - 150 - 200 g , suve
  • šargarepa - 1 kom.
  • luk - 1 manja glavica
  • kožura od dimljene slanine - 1 komad
  • prodimljena domaća kobasica - 100 g
  • limun - 2 kom.
  • kurkuma - u prahu
  • kumin - u prahu
  • morska so
  • biber - sveže mleveni
  • korijander - svež
  • maslinovo ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Natopiti leblebije, preko noći, u hladnoj vodi.

Sutradan, leblebije ocediti, isprati i staviti da se kuvaju sa krupno nasečenim lukom, šargarepom i kožuricom, da potpuno omekša.

Ribu odmrznuti, očistiti od krljušti, izfiletirati, odstraniti sve kosti i filete ostaviti na stranu.

Kada je leblebija kuvana, odstraniti povrće i ostaviti ga u tečnosti da se prohladi.

Petinu kuvane leblebije odvojiti i usitniti štapnim mikserom, uz dolivanje par kašika tečnosti u kojoj je kuvana.

U dobijeni grubo usitnjeni pire umešati po želji malo pavlake.

Ostatak nauta procediti a tečnost sačuvati.

Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti kobasicu isečenu na kocke i proceđene leblebije uz povremeno dolivanje tečnosti, koliko je potrebno da tiganj ne ostane suv.

Na kraju umešati i pire, začiniti kurkumom, kuminom, posoliti, pobiberiti, dobro promešati i ostaviti na toplom.

Na odgovarajućem tiganju zagrejati ulje, ribu posoliti na strani gde je ostala koža, na istoj strani pržiti oko 4 minuta da postane reš, okrenuti, politi sokom od jednog limuna i pržiti drugu stranu povremeno podlivajući sokovima iz tiganja.

U leblebije umešati svež korijander, servirati na odgovarajućem tanjiru, preko toga položiti prženu ribu i sve preliti preostalim umakom iz tiganja.

Po želji posuti ljutom tucanom paprikom i sveže mlevenim biberom.

I naravno, poslužiti i kriške limuna, jer njega nikad nije dosta.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
52
40
30
20
10
Oceni: