Način pripreme
Natopiti leblebije, preko noći, u hladnoj vodi.
Sutradan, leblebije ocediti, isprati i staviti da se kuvaju sa krupno nasečenim lukom, šargarepom i kožuricom, da potpuno omekša.
Ribu odmrznuti, očistiti od krljušti, izfiletirati, odstraniti sve kosti i filete ostaviti na stranu.
Kada je leblebija kuvana, odstraniti povrće i ostaviti ga u tečnosti da se prohladi.
Petinu kuvane leblebije odvojiti i usitniti štapnim mikserom, uz dolivanje par kašika tečnosti u kojoj je kuvana.
U dobijeni grubo usitnjeni pire umešati po želji malo pavlake.
Ostatak nauta procediti a tečnost sačuvati.
Na zagrejanom maslinovom ulju propržiti kobasicu isečenu na kocke i proceđene leblebije uz povremeno dolivanje tečnosti, koliko je potrebno da tiganj ne ostane suv.
Na kraju umešati i pire, začiniti kurkumom, kuminom, posoliti, pobiberiti, dobro promešati i ostaviti na toplom.
Na odgovarajućem tiganju zagrejati ulje, ribu posoliti na strani gde je ostala koža, na istoj strani pržiti oko 4 minuta da postane reš, okrenuti, politi sokom od jednog limuna i pržiti drugu stranu povremeno podlivajući sokovima iz tiganja.
U leblebije umešati svež korijander, servirati na odgovarajućem tanjiru, preko toga položiti prženu ribu i sve preliti preostalim umakom iz tiganja.
Po želji posuti ljutom tucanom paprikom i sveže mlevenim biberom.
I naravno, poslužiti i kriške limuna, jer njega nikad nije dosta.