Irski gulaš

Gordana DanilovGordana Danilov
Kuvar
272375598
Irski gulaš
Fotografije: Gordana Danilov
1 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
15 min.
Kuvanje
170 min.
Ukupno
185 min.
Porcije
3
"Kada kažemo irski gulaš, prvo što pomislimo je pivo, tamno"

Potrebni sastojci

  • junetina - 600 g - isečena na kocke
  • luk - 1 glavica, iseckan
  • beli luk - 2 čena sitno isečenog
  • dimljena slanina - 100 g, isečena na kocke
  • koncentrat paradajza - 1 kašika
  • šargarepa - 1 - 2 komada, krupno isečena
  • celer - 1 stabljika, krupno isečena
  • tamno irsko pivo - 250 ml
  • pileći temeljac - 11/2 šolja
  • lorber - 1 list
  • majčina dušica - 2 grančice
  • crni biber - sveže mleveni
  • so
  • ulje
* merne jedinice

Način pripreme

Meso isečeno na kocke posoliti, pobiberiti i pržiti na zagrejanom ulju da porumeni sa svih strana.

Preručiti na tanjir i pokriti.

U isti sud doliti još malo ulja i pržiti luk i beli luk oko 3 minuta, dodati slaninu, pa kada porumeni posuti gustinom, promešati, naliti pivom, vratiti meso, dodati sve ostale predviđene sastojke, i naliti temeljcem i vodom toliko da sve ogrezne u tečnosti.

Dovesti do vrenja, smanjiti vatru, poklopiti i kuvati dva sata da meso omekša.

Skloniti poklopac i nastaviti kuvanje još 30 40 minuta da se tečnost ukuva a meso još omekša, toliko da se na dodir raspada.

Pokupiti masnoću sa površine, izvaditi lorber i grančice majčine dušice i doterati ukus.

Irski gulaš poslužiti uz pire od krompira i salatu od svežeg kupusa.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4.5
51
41
30
20
10
Oceni: