Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Štrudla»Bečka štrudla sa orasima i cimetom

Bečka štrudla sa orasima i cimetom

Anelia TerzievaAnelia Terzieva
Kuvar
25168714
Bečka štrudla sa orasima i cimetom
Fotografije: Anelia Terzieva
1 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
50 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Tačan recept za klasičnu bečku štrudlu - ostavljamo vam ga na odgovorno čuvanje"

Potrebni sastojci

  • Za testo
  • jaje - 1 komad
  • brašno - 300 g, prosejano
  • so - 1 prstohvat
  • voda - 125 ml
  • ulje - 2 kašike
  • maslac - 40 g, za mazanje kore
  • Za nadev
  • jabukle - 1 - 2 kg, kisele
  • orasi - 100 g, namrvljeni (po želji)
  • šećer - 120 g
  • vanila
  • cimet - 1 kašičice
  • limun - 1, sok od polovine
  • rum - 4 kašike
  • Za posipanje
  • maslac - 60 g
  • prezle - 100 g
  • šećer u prahu - za posipanje
* merne jedinice

Način pripreme

Spremamo meko i elastično testo od nabrojanih sastojaka. Jaja treba da je sa sobne temperature i voda da je mlaka.

Ostavljamo testo da odstoji oko sat (izvan frižidera).

Sečemo očišćene i oljuštene jabuke na kriške i dodajemo im orahe, šećer, vanilu, cimet. Dodajemo sok od limuna i rum. Nadev za štrudlu takođe treba da odstoji 30-40 minuta.

Prezle pomešamo sa vrućim maslacem (oko 60 g) i ostavljamo sa strane.

Razvijamo koru (veoma tanku, skoro prozračnu) pažljivo stavljamo na veliku krpu.

Mažemo koru istopljenim maslacem i posipamo mrvicama prezli i maslacem. U jedan kraj stavljamo nadev po dužini i nakon toga pomoću krpe uvijamo štrudlu u rolat.

Pažljivo prebacujemo u posudu za pečenje namazanu maslacem, najbolje na kuhinjski papir. Odozgo opet mažemo rolat maslacem.

Pečemo bečku štrudlu oko 45-50 minuta na 180-200 stepeni.

Rasečemo gotovu štrudlu nakon što se potpuno ohladi.

Serviramo posutu šećerom u prahu.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: