Bonapeti.rs»Recepti»Hleb i testa»Tanak hleb»Ravan libanski hleb sa koricom od začinskog bilja (Mankoush)

Ravan libanski hleb sa koricom od začinskog bilja (Mankoush)

ažurirano:
Yordanka KovachevaYordanka Kovacheva
Autor
3k89717k
Ravan libanski hleb sa koricom od začinskog bilja (Mankoush)
Fotografije: Yordanka Kovacheva
2 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
20 min.
Kuvanje
25 min.
Ukupno
45 min.
Porcije
6
"Raskošan libanski hleb koji jedemo bez glavnog jela, a za koricu sa začinskim biljem nemamo reči."

Potrebni sastojci

  • brašno - 320 g
  • kvasac - 12 g, svež ili 5 g suvog
  • voda - 200 ml
  • maslinovo ulje - 85 ml + za premazivanje ruku i pleha
  • so - 1 kašičica
  • začin - 4 kašičice Zatar
  • belanca - 1 supena kašika
* merne jedinice

Način pripreme

1. Kvasac rastvorite u mlakoj vodi i ostavite 5 minuta - nije potrebno da nadođe, nego je dovoljno da se stvore mehurići po površini, što je indikaicja da počinje da se aktivira.

2. U tečnost sipajte brašno, 55 ml , 55 ml maslinovog ulja i mutite mikserom sa nastavcima za testo, pošto je meko i lepljivo i ne mesi se rukama.

Dodajte so i ponovo premesite mikserom kratko. Ostavite testo da nadođe 30 minuta ili dok se ne udvostruči.

3. Pleh prečnika 26/30 cm namažite obilno maslinovim uljem. Nadošlo testo sipajte u nju i namazanim dlanovima rasporedite na ravan sloj. Ostavite još 30 minuta.

4. Od preostalih 30 ml maslinovog ulja, belanca i 4 kašičice miksa začina (zatar) napravite gustu i aromatičnu pastu sa kojom namažete površinu ravnog hleba.

Možete četkom, nemojte pritiskati.

5. Arapski hleb pecite 20-25 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.

Servirajte dok je još topao i isečen na kockice.

Prijatno sa libanskim ravnim hlebom sa koricom od začinskog bilja (Mankoush)!

*Zatar možete sami prirpemiti tako što pomešate majčinu dušicu, origano, čubar, sumak, so i susam. Izgnječite malo u avanu sa maslinovim uljem da začini puste aromu i da se dobro pomešaju.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: