Način pripreme
1. Kvasac rastvorite u mlakoj vodi i ostavite 5 minuta - nije potrebno da nadođe, nego je dovoljno da se stvore mehurići po površini, što je indikaicja da počinje da se aktivira.
2. U tečnost sipajte brašno, 55 ml , 55 ml maslinovog ulja i mutite mikserom sa nastavcima za testo, pošto je meko i lepljivo i ne mesi se rukama.
Dodajte so i ponovo premesite mikserom kratko. Ostavite testo da nadođe 30 minuta ili dok se ne udvostruči.
3. Pleh prečnika 26/30 cm namažite obilno maslinovim uljem. Nadošlo testo sipajte u nju i namazanim dlanovima rasporedite na ravan sloj. Ostavite još 30 minuta.
4. Od preostalih 30 ml maslinovog ulja, belanca i 4 kašičice miksa začina (zatar) napravite gustu i aromatičnu pastu sa kojom namažete površinu ravnog hleba.
Možete četkom, nemojte pritiskati.
5. Arapski hleb pecite 20-25 minuta u prethodno ugrejanoj rerni na 180 stepeni.
Servirajte dok je još topao i isečen na kockice.
Prijatno sa libanskim ravnim hlebom sa koricom od začinskog bilja (Mankoush)!
*Zatar možete sami prirpemiti tako što pomešate majčinu dušicu, origano, čubar, sumak, so i susam. Izgnječite malo u avanu sa maslinovim uljem da začini puste aromu i da se dobro pomešaju.