Način pripreme
Operite i oljuštite jabuke i šargarepu i nasecite ih na male kockice. U posudi promešajte jaja, šećer, vanilu i prstohvat soli, pa sve umutite u vazdušast krem uz pomoć miksera.
Prosejte brašno i dodajte mu prašak za pecivo, cimet i muškatni oraščić, pa dobro promešajte. Dodajte suvu smesu u tečnu zajedno sa uljem i kockicama jabuke i šargarepe, pa promešajte dobro.
Sipajte smesu u okruglu tepsiju, prečnika 22 cm, koju ste obložili papirom za pečenje i rasporedite je ravnomerno.
Odozgo rasporedite maslac isečen na tanke listiće, stavite tepsiju u prethodno zagrejanu rernu na 180 stepeni i pecite kolač sa jabukama prvih 20 minuta na donjem grejaču, a zatim uključite i gornji.
Pospite vreli kolač šećerom u prahu i poslužite ga ohlađen. Najbolji je sledećeg dana.
Ukusan kolač sa jabukama i šargarepom, lagano vlažan sa mekon teksturom!