Moja doboš torta

VecaVeca
Šef kuhinje
7404362k10
Moja doboš torta4 / 4
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
120 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
20
"Kada jednom probate, stavićete je na listu omiljenih"

Potrebni sastojci

  • Za kore
  • jaja - 7 komada
  • šećer - 7 kašika
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • ulje - 2 kašike
  • jogurt - 2 kašike
  • brašno - 7 kašika
  • Za fil
  • jaja - 6 komada
  • šećer - 100 g
  • vaniiin šećer - 1 kesica
  • čokolada za kuvanje - 200 g
  • maslac - 250 g
  • Za karamel glazuru
  • šećer - 200 g
  • maslac - 20 g
  • sok od ceđenog limuna - 2 kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Za kore: Mikserom umutiti belanca, dodati šećer, vanilin šećer, žumanca, ulje, jogurt i sve umutiti mikserom. Dodati brašno i lagano izmeśati špatulom kako bi se svi sastojci sjedinili.

Od dobijene smese ispeći 12 tanjih kora. Svaku koru peći 5-7 minuta. Gotove kore ostaviti da se ohlade.

Za fil: Mikserom umutiti jaja, šećer, vanilin šećer i skuvati na pari. Dodati čokoladu za kuvanje, meśati dok se čokolada ne otopi i dok smesa ne dobije potrebnu gustinu.

Skloniti šerpu sa vatre. Prekriti providnom prijanjajućom folijim i ostaviti da se ohladi.

U ohlađenu smesu dodati iseckan maslac i umutiti mikserom.

Finalni postupak: Odvojiti 1 koru sa strane.

Ostalih 11 kora filovati pripremljenim filom. I poslednja, 11 kora se premaže filom.

Za karamel glazuru: Šećer staviti u šerpu i otopiti na laganoj vatri, do svetlo smeđe boje. Paziti da ne zagori. Kad se sav šećer otopi, sklonitu sa vatre, dodati maslac i limunov sok, vratiti na ringlu i meśati dok se sastojci ne sjedine.

Preliti karamel preko kore koja je odvojena sa strane, razmazati, sačekati nekoliko sekundi i, tankim, oštrim nožem, koji provlačite kroz maslac, praviti linije na željeni broj parčadi.

Preko fika kojim je premazana 11 kora, staviti koru sa karamel glazurom. Blago pritisnuti kako bi se kora zalepila za fil.

Doboš tortu dekorisati po želji.

Ostaviti da se stegne.

Prijatno!

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: