Način pripreme
Recept za Bavarsku tortu sa jabukama je emblematičan za oblast Bavarije. Sastojci mogu da se spreme dan, dva unapred i nakon toga da se sastavlja. Obavezno je da odstoji jedan dan u frižideru. Torta sa jabukama jednostavno se seče na debele/tanke kriške, kocke.
Pripremila sam raskošnu tortu za jedno veče, zato sam počela sa pripremanjem krem kako bi bilo dovoljno vremena da se u potpunosti ohladi, ali može da se radi i prethodnog dana.
KREM
U šerpi se pomeša brašno sa šećerom. Dodaju se oba umućena jaja, vanila i izrendana kora limuna i postepeno se dodaje mleko. Meša se metalnom žicom za mućenje. Stavlja se na umerenu ringlu i kuva se krem. Gusto se pokriva svežom folijom i ostavlja se da se u potpunosti ohladi na sobnoj temperaturi. Nakon što je dovoljno ohlađen, dodaje se maslac u kockicama, tako što se prvo muti maslac na velikoj brzini kako bi se pretvorio u krem i dodaje se kašika po kašika domaćeg krema za tortu. Meša se dok se ne ujednači. Ostavlja se u frižideru do njegove upotrebe.
FIL OD JABUKA
U širok i dubok tiganj se stavljaju tanko iseckane kriškice jabuka. Dodaje se voda i šećer, poklapa se poklopcem i ostavlja se da se dinstaju na umerenoj temperaturi dok ne omeknu. ali da se ne pretvore u kašu. Nakon što su omekli, sipaju se u veliku cediljku kako bi se ocedili i u potpunosti ohladili.
TESTO
U posudu se sipa brašno sa maslacem. Ručnim blenderom, nožem, viljuškom, prstima se pretvara u mrve. Dodaje se pavlaka, so, vanila i soda, ugašena u sirćetu. Kratko se mesi, oblikuje se lopta testa i deli se na 8 jednakih delova. Pokriva se folijom i ostavlja se u frižideru na otprilike 20 minuta.
SASTAVLJANJE
Svaka ohlađena lopta testa se razvija u pravougaonik željene veličine. Ne može da se traži velika veličina, razvijala sam otprilike jedan raširen pedalj ruke, ali je važno da svaki komad testa bude jednake veličine kao i drugi. U sredinu komada testa se stavlja fil i posipa se cimetom u prahu. Prebacuje se jedna strana ka drugoj kako bi se zatvorila ova mala pitica i pričvršćuje se prstima da se ne bi otvorila za vreme pečenja. Tako pripremljene sve slatke pitice se ređaju u pljosnatu tepsiju, obloženu papirom za pečenje. Na nekoliko mesta odozgo se izbockaju čačkalicama za zube.
Peče se u zagrejanoj rerni na 175 - 180 stepeni otprilike 25-30 minuta ili dok se ne dobije prijatna zlatkasta boja. Vadi se i u potpunosti se hladi.
SASTAVLJANJE
Na dno poslužavnika/tanjira se stavlja malo krema da torta ne bi klizila. Na nju se ređaju četiri pitice jedna do druge koje obrazuju veliki pavougaonik. Na njih se raspoređuje polovina krema, a na njega se stavljaju druge četiri pitice.Pokrivaju se ostalim kremom, tako što se hvataju i zidovi torte. Odozgo Bavarske torta sa jabukama se obilno posipa blago zapečenim i usitnjenim orasima.
Gotova torta sa orasima se ostavlja na jedan dan u frižideru. Pre serviranja se vadi unapred sat vremena, seče se na debele/tanke kockice.