Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Jesenja torta sa jabukama

Jesenja torta sa jabukama

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2133k202
Jesenja torta sa jabukama
Fotografije: marcheva14
1 / 3
21/05/2018
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
50 min.
Ukupno
90 min.
Porcije
10
"Torta o kojoj sanjate ne može da se kupi, ona treba da se napravi sa mnogo ljubavi i jednim proverenim receptom"

Potrebni sastojci

  • KORA SA MASLACEM
  • brašno - 350 g
  • šećer - 100 g, kristal
  • maslac - 100 g, na sobnoj temperaturi
  • jaja - 2 komada, L
  • vanilin šećer - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • kora od limuna - od 1 limuna, izrendana
  • FIL
  • sveže mleko - 500 ml, punomasno
  • žumanca - 3 komada
  • šećer - 5 supenih kašika, kristal
  • kukuruzni skrob - 3 supene kašike
  • vanila - 1 štapić (1 šolja ekstrak vanile)
  • cimet - štapić
  • NADEV
  • jabuke - 3 komada
  • šećer - 1/2 supene kašike, kristal
  • cimet - 1/4 kašičice
  • rum - 1 čep
  • voda - 2 - 3 supene kašike
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna 175-180 stepeni.

Kalup za tortu prečnika 24 cm, namazan i obložen papirom za pečenje.

1. Počinjemo sa pripremom fila. Pomešamo žumanca sa šećerom, mutimo žicom dok se ne zgusne, dodajemo skrob i 4 supene kašike hladnog mleka. Mešamo dok ne dobijemo glatku smesu.

Ugrevamo mleko na vatri, zajedno sa štapićem cimeta i prepolovljenim štapićem vanile ili ekstraktom vanile, sve dok ne provri. Skidam sa vatre i sipamo 1 šolju smese od žumanaca uz neprestano mešanje žicom.

Celu smesu ponovo vraćamo u preostalo ugrejano mleko i vraćamo ponovo na vatru. Kuvamo dok ne dobijemo težak krem, oko 3-4 minuta uz neprestano mešanje.

Skidamo sa vatre, sipamo u ravan pleh, pokvašen hladnom vodom, pokrivamo folijom i ostavjamo da se potpuno ohladi.

2. Očistimo jabuke i sečemo na ne mnogo tanke kriške. Stavljamo u tiganj zajedno sa šećerom na umerenu temperaturu. Dinstamo sa čepom ruma/konjaka i 2-3 supene kašike vode. Kuvamo dok ne omekšaju. Skidamo sa vatre i ostavljamo da se ohlade.

3. U posudi pomešamo sve suve sastojke - brašno sa praškom za pecivo, vanilin šećer i šećer. Promešamo žicm. Dodajemo mekani maslac, isečen na kockice, koru od limuna i mešamo dok se maslac potpuno ne integriše.

Dodajemo i jaja, i prstima gnječimo dok ne dobijemo mrvikce. Jednu trećinu od njih ostavljamo za kasnije, u frižideru, a drugi deo testa nastavljamo da mesimo rukama dok ne dobijemo lepu loptu od testa.

4. Na kalup stavljamo krug papira za pečenje, prečnika dna kalupa. Možete malao namazati sprejemo od maslaca, ali nije obavezno. Testo rasporedite po dnu kalupa i po ivicama da se dobiju ivice visine oko 3 cm. U sredinu sipajte hladan fil, spatulom rasporedite po celom testu, a odozgo poređajte kriške jabuka.

5. Odvojene mrvice rasporedite po celoj površini kolača. One će učiniti da desert slatkim i hrskavim spolja, i mekanim i raskošnim iznutra.

Pečemo na 175-180 stepeni oko 45-50 minuta.

Napomena: Jabuke su srednje veličine, malo veće. Dobro je da se koristi vrsta seoske tvrde jabuke ili sorta Grani Smit da se ne bi raspale prilikom dinsranja.

Odvojene mrvice treba da ostavimo u frižideru da se testol stegne, a nakon toga ako ne možete dobro rasporedite rukama i ako se lepi, koristite rende i izrendajte.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: