Način pripreme
Brašno se umuti drvenom kašikom sa maslacem, žumancima, limunovom korom, vodom i vanilom. Umesi se glatko testo.
Testo se stavlja na hladno da se ohladi na 30 min.
Za to vreme se ogule jabuke, očiste se i iseku na kriške.
Stavljaju se u šerpu sa šećerom i vodom. Kuva se 20 min. uz neprestano mešanje. Skida se sa vatre i ostavlja se da se ohladi.
Testo se podeli na dva dela. Jedna polovina se razvije u krug. Kalup za torte se premaže maslacem i brašnom, tako što se u njega stavlja razvijeni krug.
Odozgo se naređaju ohlađene jabuke, iseckani orasi, pospe se cimetom i šećerom u prahu.
Druga polovina testa za pitu od jabuka se razvije i iseče na trake. Trake se stavljaju na jabuke u obliku rešetke.
Rešetka za ovaj kolač sa jabukama se premazuje umućenim jajetom.
Torta sa jabukama iz 1927.g. se peče 30 min u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni.