Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i Glazure»Kolač od Jabuke»Torta sa jabukama iz 1927. godine

Torta sa jabukama iz 1927. godine

Maria BojilovaMaria Bojilova
Šef kuhinje
452902k120
Torta sa jabukama iz 1927. godine
Fotografije: Maria Bojilova
1 / 8
13/04/2020
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
90 min.
Kuvanje
30 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
8
"Što starija, to ukusnija - bacite jedan pogled na tortu sa jabukama iz prošlog veka"

Potrebni sastojci

  • Za koru
  • brašno - 2 šolje
  • kravlji maslac - 4 supene kašike
  • žumanca - 2 komada
  • kora limuna - 1 kašičica, izrendana
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 100 ml
  • vanila - 2 komada
  • Za nadev
  • jabuke - 3 komada, velike
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 100 ml
  • Za posipanje
  • cimet
  • jaja - 1 komad
  • šećer u prahu
  • kravlji maslac - za tepsiju
  • orasi - 100 g
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se umuti drvenom kašikom sa maslacem, žumancima, limunovom korom, vodom i vanilom. Umesi se glatko testo.

Testo se stavlja na hladno da se ohladi na 30 min.

Za to vreme se ogule jabuke, očiste se i iseku na kriške.

Stavljaju se u šerpu sa šećerom i vodom. Kuva se 20 min. uz neprestano mešanje. Skida se sa vatre i ostavlja se da se ohladi.

Testo se podeli na dva dela. Jedna polovina se razvije u krug. Kalup za torte se premaže maslacem i brašnom, tako što se u njega stavlja razvijeni krug.

Odozgo se naređaju ohlađene jabuke, iseckani orasi, pospe se cimetom i šećerom u prahu.

Druga polovina testa za pitu od jabuka se razvije i iseče na trake. Trake se stavljaju na jabuke u obliku rešetke.

Rešetka za ovaj kolač sa jabukama se premazuje umućenim jajetom.

Torta sa jabukama iz 1927.g. se peče 30 min u prethodno ugrejanoj rerni na 160 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: