Način pripreme
Isečemo sir na kockice prečnika 2 cm sa 2 cm. Koristimo tvrdi sir. Operemo 2 tegle od 300 g i 1 teglu od 260 g. Iskidamo svež bosiljak listić po lisitć.
Iglice svežeg ruzmarina delimo na 1 celu grančicu.
Za tri tegle je potrebna oko šaka svežeg ruzmarina i prstohvat svežih listova bosiljka. U 1 teglu stavljamo dno 3 kockice sira. Nakon toga list bosiljka i iglice ruzmarina. Operemo limun. ¼ kore sečem na tanke ivice. Stavljamo koru od limuna.
Nakon toga ponovo kockica sira i ređamo tako dok ne popunimo teglu. Stavljamo gde možemo, ne pritiskamo da se ne izgnječi sir. Na kraju stavljamo prstohvat bibera. Tako radimo i sa druge dve tegle. ½ kašičice aleve paprike rasporedimo u tegle ravnomerno. Na kraju sipamo skoro do vrha maslinovo ulje.
Operemo poklopce i dobro zatvaramo. Promućkamo tegle. Stavljamo marinirani sir u frižider na 5 dana. Posle konzumiramo. Meni se lično dopada sa prepečenim crnim hlebom i svežim pardajzom. To je to!