Način pripreme
Zrna slačice istucati u avanu ili samleti. Luk sitno naseći, a beli luk protisnuti. Mirođiju sitno naseckati.
Riblje filete posuti usitnjenom slačicom, pobiberiti i ostaviti 2 sata na hladnom.
Uskladiti vreme pečenja ribe i pripreme pirea.
Rernu zagrejati na 200°C.
Mariniranu ribu posoliti, položiti na pleh obložen papirom za pečenje, poprskati uljem i peći 15-20 minuta u zagrejanoj rerni.
Za pire na zagrejanom maslacu pržiti luk da zastakli, dodati beli luk i kada zamiriše umešati grašak, kocku, naliti vodom da ogrezne i na umerenoj vatri kuvati da grašak omekša.
Voditi računa da ostane dovoljno tečnosti, da bi pire imao zadovoljavajuću teksturu.
Odvojiti 4 kašike graška a ostatak usitniti štapnim mikserom.
Pečene filete poslužiti na podlozi od pirea, posuti zrnima kuvanog graška i seckanom mirođijom, uz zelenu salatu po izboru.