Način pripreme
Bademe sameljemo u blenderu zajedno sa šećerom i kolačima sa maslacem.
Brašno prosejemo sa praškom za pecivo i vanilom.
Belanca umutimo u sneg, dodajemo i prstohvat soli.
Od limuna koristimo koru dva limuna u sok od polovine voćke.
Ratluk sečemo na tri parčeta (moj je tuski i veća je kocka), a maslac blago rastopimo.
Pomešamo sve sastojke.
Razvlačimo kore po dužini. Prvu mažemo istopljenim maslacem pomoću četke. Stavljamo preko nje drugu koru.
Raspoređujemo po kraju nadev i poređamo parčiće ratluka.
Uvijamo u rolat i poređamo u namazanu posudu za pečenje.
Zapečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta.
Za to vreme spremamo sirup za našu grčku pitu. Zagrevamo vodu, dodajući u nju šećer, vanile i koru limuna.
Nakon što se sirup ohladi, dodajemo liker od badema.
Prelivamo vruću grčku pitu sa limunom ohlađenim sirupom. Dobro je da kolač odstoji tokom jednog dana i noći, da upije sirup i arome.
Serviramo slatku pitu sa dodatno narendanom korom limuna.