Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Kolači»Paj»Francuska pita sa limunom i topingom od belanaca

Francuska pita sa limunom i topingom od belanaca

IlariaIlaria
Šef kuhinje
44112531
Francuska pita sa limunom i topingom od belanaca1 / 2
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
40 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
100 min.
Porcije
8
"Ukusna pita sa limunom i topingom od belanaca - pravi užitak za čula!"

Potrebni sastojci

  • brašno - 250 g
  • maslac - 150 g
  • šećer u prahu - 4 kašike
  • jaja - 4 kom.
  • pavlaka - 2 kašike
  • limun - 1 kom.
  • skrob - 2 kašike
  • voda - 200 ml
  • šećer - 230 g
* merne jedinice

Način pripreme

Brašno se proseje, doda se 125 g maslaca, 150 g šećera, 1 jaje, pavlaka i umesi se testo. Stavlja se u poudu za pečenje, nauljanu i posutu brašnom, pri čemu se naprave ivice visine oko 4 centimetra. Testo se izbuši na nekoliko mesta viljuškom i ostavlja se 20 minuta u zamrzivaču.

Voda se pomeša sa ostatkom maslaca, preostalim šećerom i stavlja se da se ugreje na ringli. Limun se iscedi i sok se dodaje u vodu. Nakon što smesa provri, dodaje se skrob, prethodno rastvoren sa malo vode. Smesa se kuva 3 minuta uz neprestano mešanje.

Od preostala 3 jaja se odvoje žumanca i belanca. Žumanca se dodaju jedno po jedno u vreo krem uz neprestano mešanje, da se ne bi presekla. Krem se ohladi.

Testo se izvadi iz frižidera, odozgo se stave zrna pasulja i peče se 20 minuta na 200 stepeni. Zrna pasulja se sklanjaju i testo se peče još 25 minuta.

Ohlađena belanca se umute u sneg. Dodaje se po malo od šećera u prahu. Preko ispečenog testa se stavlja krem sa limunom i odozgo se pokriva umućenim belancima. Peče se 15 minuta na 180 stepeni.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: