Bonapeti.rs»Recepti»Pite»Slatka Pita»Moja grčka pita sa limunom

Moja grčka pita sa limunom

Sevdalina IrikovaSevdalina Irikova
Šef kuhinje
5211363k121
Moja grčka pita sa limunom
Fotografije: Sevdalina Irikova
4 / 6
06/05/2021
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
10 min.
Kuvanje
40 min.
Ukupno
50 min.
Porcije
10
"Kada vam život servira limun, napravite pitu sa limunom"

Potrebni sastojci

  • kore za pitu - 1 pakovanje, fine
  • bademi - 150 g, sirovi
  • šećer - 250 g
  • brašno - 3 kašike
  • belanca - 5 komada
  • grčki kolači - 7 komada
  • ratluk - 15 komada
  • korice limuna - 1 kašike, ušećerene
  • limun - 2 komada
  • maslac - 2 kašike
  • prašak za pecivo - 1 kašičica
  • vanila - 3 komada
  • so - 1 prstohvat
  • Za sirup
  • šećer - 1 šolja
  • voda - 1 šolja
  • limun - 1/2 kore, od citrusa
  • vanila - 2 komaa
  • liker od badema - 1 kašika
* merne jedinice

Način pripreme

Bademe sameljemo u blenderu zajedno sa šećerom i kolačima sa maslacem.

Brašno prosejemo sa praškom za pecivo i vanilom.

Belanca umutimo u sneg, dodajemo i prstohvat soli.

Od limuna koristimo koru dva limuna u sok od polovine voćke.

Ratluk sečemo na tri parčeta (moj je tuski i veća je kocka), a maslac blago rastopimo.

Pomešamo sve sastojke.

Razvlačimo kore po dužini. Prvu mažemo istopljenim maslacem pomoću četke. Stavljamo preko nje drugu koru.

Raspoređujemo po kraju nadev i poređamo parčiće ratluka.

Uvijamo u rolat i poređamo u namazanu posudu za pečenje.

Zapečemo u prethodno zagrejanoj rerni na 180 stepeni 35-40 minuta.

Za to vreme spremamo sirup za našu grčku pitu. Zagrevamo vodu, dodajući u nju šećer, vanile i koru limuna.

Nakon što se sirup ohladi, dodajemo liker od badema.

Prelivamo vruću grčku pitu sa limunom ohlađenim sirupom. Dobro je da kolač odstoji tokom jednog dana i noći, da upije sirup i arome.

Serviramo slatku pitu sa dodatno narendanom korom limuna.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

4
50
41
30
20
10
Oceni: