Način pripreme
U posudu blendera stavite brašno (prethodno prosejano), šećer i maslac iseckan na kockice.
Uključite uređaj kako bi se sastojci pomešali. Bude veoma brzo.
Nakon toga dodajte jaje i konjak. Konjak možete zameniti rumom.
Ponovo izmešajte.
Na kraju dodajte sveže mleko kašiku po kašiku dok se ne dobije testo od maslaca.
Stavite testo u kalup za paj sa prečnikom od 28 cm i rasprostrite ga prstima oblikujući i bord.
Čim se to desi, stavite osnovu za aromatičnu pitu u zamrzivač na 30 minuta.
Za to vreme napravite nadev.
Očistite, ogulite i isecite jabuke na ne mnogo tanke kriške.
U šerpu stavite maslac, med, konjak i šećer.
Zagrejte dok ne provri i posle dodajte kriške jabuka kako bi se dinstale 5-6 minuta.
Pažljivo periodično mešajte. Ocedite jabuke i odvojte sok koji se odvojio.
Ostavite nadev da se blago ohladi.
Nakon toga izvadite osnovu za pitu iz zamrzivača i poređajte jabuke lepezasto po celoj površini.
pospite s nekoliko kašika smeđeg šećera i stavite da se peče u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C 40 minuta.
10 minuta pre kraja pečenja izvadite pitu iz rerne, obilno pospite krupno seckanim orašastim plodovima i vratite na još 10 minuta da se zapeku.
Nakon toga izvadite pitu sa jabukama iz rerne, zalijte je sokom od jabuka.
Ostavite da se ohladi i servirajte grčku pitu sa jabukama Milopita!
Neka vam je slatko!