Način pripreme
Pileći bataci se iseku na dva dela. Krompir i šargarepe se oljušte pomoću ljuštilice i iseku, šargarepe na krugove, krompir na krupne parčiće.
U posudi se pomeša kiselo mleko sa solju, alevom paprikom, kuminom, kurkumom, belim lukom u prahu i biberom.
Promeša se dobro da se dobije marinada i njom se maže pileće meso. Ostavlja se porkiveno folojom u frižideru 2-3 sata.
U posudu namazanu uljem se poređa meso, a krompirom i šargarepom se popuni slobodno mesto u posudi. Začnjava se solju, biberom, origanom i majčinom dušicom. Sipa se mali ulja i šolja vode.
Posuda se pokriva aluminijumskom folijom i peče se u rerni zagrejanoj na 200 stepeni 40 minuta. Izvadi se i sklanja se folija.
Vraća se u rernu da se zapeče kratko da dobije zlatastu koricu. Tokom pečenja meso se preliva sosom pomoću kašike. Veoma ukusno i aromatično!
Sočna i aromatična piletina je gotova.