Način pripreme
Ovaj kolač je odličan kad želite da napravite nešto na brzinu, nešto vam se baš i ne ide u prodavnicu. Uglavnom većinu sastojaka uvek imamo u kući. Počećemo da pravimo kolač od kore standardno.
Pripremićemo dve različite posude. Razbijte jaja i odvojite žumanca i belanca u dve pripremljene posude.
Mikserom polako krenite da mutite belanca, uz povremeno sipanje šećera. Mutite belanca i šećer dok smesa ne bude čvrsta kao šlag.
Sipajte i kašiku brašna i nastavite da mutite mikserom. Nakon brašna odmah dodajte i prašak za pecivo, pa nastavite da mutite. Nakon svega naspite mak i ovaj put nemojte mutiti mikserom već uzmite varjaču i promešajte mak sa belancima, dok se ravnomerno ne spoji.
Za ovaj kolač možete koristiti ili plex 20 x 30 cm ili okrugli pleh za kolače 25 cm. Takođe imate i dve opcije pečenja kore, jer od ove smese za koru treba da napravimo dve kore. Prva opcija je da podelite smesu na dva dela i da pečete koru u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta, ili da pečete celu smesu odjednom u već zagrejanoj rerni na 180 stepeni 20 minuta, pa da je onda presečete na pola. Pa vi uradite kako vam je lakse. Meni je bilo lakse da pečem dve odvojeno. Koji god pleh da odlučite stavite pekarski papir na pleh i pecite kore po željenim dimenzijama i vremenu.
Dok nam se kore peku, mi krećemo pripremu za fil. Mleko stavimo u šerpu srednje veličine, na tihoj vatri da provri. Od 600 ml mleka mi čemo u šerpu za kuvanje da stavimo 500ml.
Dok čekamo da mleko provri, krećemo da mutimo žumanca koja smo ostavili u drugoj posudi sa početka teksta. Žumanca utimo mikserom uz povremeno dodavanje šećera. Žumanca mutimo mikserom do onog trenutka do kad ne dobijemo beličastu smesu.
U posebnu posudicu stavimo puding od vanile (možete da probate i puding od slatke pavlake, daje izvrsnu notu). Ostatkom mleka, tačnije 100 ml mleka prelijemo preko pudinga u posudici. Mešajte sve da razbijete grudvice pudinga.
Smesu sa pudingom polako sipati u žumanca i počnite opet da mutite mikserom. Kad dodate sav puding u žumanca, a mleko je provrilo, u mleko dodajte žumanca sa pudingom. Smanjite vatru na ringli (ako vam je ringla od 1-9, vi smanjte temperaturu na 4) i počnite brzo da mešate varjačom, da nam smesa ne zagori. Mešajte 7-8 minuta. Sačekajte da se fil ohladi.
Dok se fil hladi umutite maslac sa korom limuna. U ohlađen fil dodati umućen maslac, pa nastavite opet da mutite kako bi razbili sve grudvice.
Krenite da filujte kore. Koru staviti u okrugli duboki pleh, pa sipati fil, pa opet staviti koru, pa opet fil. Poslednji sloj fila dekorišite kako želite. Stavite u frižider da malo odstoji i onda možete da uživate u ovom slasnom i osvežavajućem desertu.