Način pripreme
Počinjemo sa pireom od slatkog krompira. Očistimo, operemo krompire i kuvamo ih dok ne budu gotovi.
Iscedimo vodu i pasiramo ih dodavajući sveže mleko dok ne dobijemo željenu gustinu. Dodajemo kravlji maslac, so, crni biber i dobro izmešamo.
Jaja stavljamo u vrelu vodu i kuvamo 5 minuta (ja sam ih kuvala 7, ali je mnogo, nisu ostala rovita). Nakon toga ih stavljamo u hladnu vodu i gulimo ih.
Mesimo mleveno meso tako što dodajemo sitno iseckani luk, peršun, so, crni i beli biber i izrendane čenove belog luka. Dobro promešamo.
U tri duboke poseude raspoređujemo sastojke pohovanje - 4 jaja, izmešana, brašno u drugaj, a u trećoj prezle.
Mokrim rukama uzimamo mleveno meso i raspoređujemo ga na dlan. U sredinu stavljamo jaje i oblikujemo.
Pohovanje je: brašno, jaje, prezle, posle ponovo jaje i prezle. Pržimo u ulju. Treba da bude više, a ringla da bude na 4. Pržimo otprilike 7 minuta.
Kada izvadimo ćufte, stavljamo ih na kuhinjski papir.
U istom ulju na 2 minute prepržimo veoma tanko iseckan praziluk.
Serviramo škotsko jaje na podlozi od pirea i pažljivo odozgo stavljamo čips od praziluka.