Bonapeti.rs»Recepti»Deserti»Torte i glazure»Tiramisu»Torta Tiramisu sa patišpanjem

Torta Tiramisu sa patišpanjem

marcheva14marcheva14
Šef kuhinje
1k2353k
Torta Tiramisu sa patišpanjem
Fotografije: marcheva14
4 / 6
Omiljeno
Skuvaj
Dodaj
Prijavi
Priprema
60 min.
Kuvanje
60 min.
Ukupno
120 min.
Porcije
10
"Tiramisu sa patišpanjem koji izaziva iskren osmeh i želju kod svih da ga vide, da ga probaju"

Potrebni sastojci

  • PATIŠPANJ OD VANILE
  • jaja - 5 komada, odvojena žumanca od belanaca
  • šećer - ukupno 200 g (odvojen na 2 po 100 g)
  • vanila - 1 kašičica, ekstrakt
  • ulje - 120 ml
  • gazirana voda - 120 ml
  • brašno - 250 g, za torte i kolače
  • prašak za pecivo - 10 g
  • so - prstohvat
  • PRELIV
  • espreso kafa - 240 ml, na sobnoj temperaturi
  • vino marsala - 30 ml
  • KREM MASKARPONE
  • maskarpone - 750 g
  • pavlaka - 480 ml (35%)
  • šećer u prahu - 120 g
  • vanila - 2 kašičice, ekstrakt
  • DEKORACIJA
  • bela kuvertira - 100 g
  • kakao - za posipanje (visokog kvaliteta)
* merne jedinice

Način pripreme

Rerna - 170 stepeni; kalup za torte sa prečnikom od 20 cm, sa pokrivenim dnom i podignutim zidovima od papira za pečenje - otpirlike 12-13 cm visina od dna kalupa.

Jaja se razdvoje na žumanca i belanca.

U posudi se pomešaju žumanca, vanila i 100 g kristal šećera. Mute se mikserom na visokoj brzini dok se vidljivo ne poveća njihova zapremina. U mlazu se dodaje ulje, a zatim i gazirana voda. Kratko se muti.

U velikoj posudi se mute belanca i prstohvat soli, neka se dobro zapene i dodaje se tri puta ostali šećer, muti se dok se ne dobiju čvrsti vrhovi. 1/3 umućenih belanaca se dodaje u smesu od žumanaca i pažljivo se meša metalnom žicom za mućenje. Cela smesa se sipa u belanca i mešenje metalnom žicom za mućenje se nastavlja, dok se ne dobije homogena smesa.

Iznad posude kroz cediljku se tri puta prosejava brašno sa praškom za pecivo i pažljivo se meša metalnom žicom za mućenje. Pazi se da ne spadne zapremina smese.

Tako gotova smesa se sipa u pripremljeni kalup. Peče se na 170 stepeni otprilike 50 do 60 minuta ili dok čačkalica zabodena u sredinu ne izađe suva.

Treba da se ima vidu da patišpanj mnogo naraste, zbog toga su i visoki zidovi od papira za pečenje.

Nakon što je u potpunosti ispečen, ne vadi se iz rerne odmah, nego se ostavlja unutra sa blago otvorenim vratima, na primer vrata se podupiru drvenom kašikom i ostavlja se unutra na još 15-20 minuta. Tako neće spasti prilikom vađenja.

Kada je u potpunosti gotov, vadi se iz rerne, hladi se otprilike 10 minuta i oslobađa se od kalupa, skidaju se papiri, takođe i sa dna. Ostavlja se da se u potpunosti ohladi na rešetci. Ovaj patišpanj, nakon što se u potpunosti ohladi, može da se uvije u foliju i da se pripremi torta narednog dana.

Krem maskarpone

U posudu miksera ili ručnog piksera se sipa sir maskarpone zajedno sa šećerom u prahu. Dobro se izmeša.

U posudi se muti dobro ohlađena pavlaka do čvrstih vrhova. Dodaje se u porcijama u Maskarpone i muti se dok se ne dobije u potpunosti glatka smesa. Ne preteruje se sa mućenjem.

Sastavljanje torte

Ohlađeni espreso se pomeša sa vinom Marsala. Patišpanj se seče na 4 komada jednakih po debljini ploča.

Stavlja se jedna ploča na poslužavnik za torte. Zgodno je ako je taj poslužavnik pokretan i može da se vrti. Pomoću četke se veoma dobro natopi ploča braon smesom (trebalo bi da su ploče prilikom polivanja braon smesom promenile svoju boju u braonkastu, to znači da su dobro natopljene, ovo je samo za preciziranje). Po dobro natopljenoj ploči se raspoređuje krem sa Maskarpone sirom.

Sledi nova ploča, prelivanja kafom i ponovo krem sa Maskarpone sirom i dobro se posipa kakaom kroz cediljku. Ovo je momenat koji treba da se preopušta, kakao daje intenzivan čokoladni ukus i veoma često dobri italijanski kulinari tako praktikuju prilikom pripremanja Tiramisua, nezavisno od toga da li je torta ili je pripremano sa piškotama. Ali ne propuštajte! Naravno da posipanje kakaom nije obavezno, ali se preporučuje, po izboru je.

Stavlja se nova ploča, prelivanje kafom i rapsoređivanje krema sa Maskarpone sirom i tako do poslednje ploče, tako što tačno kod nje njeno dno treba da bude odozgo, da bude gornja strana. Dobro se natopi kafom, NE posipa se kakaom i raspoređuje se krem Maskarpone, ali sada se već zahvataju i zidovi torte, ali ne mnogo obilno, neka bude tanak sloj krema.

Tako pripremljena se ostavlja u frižideru na 15-20 minuta. Vadi se i ponovo se obilno premazuje kremom svuda, tako što se malo od krema čuva za dekoraciju koja sledi.

U osovni torta se posipa čokoladnim strugotima, one se zalepe u njenoj osnovi. Tako pripremljena se ostavlja u frižideru na sat vremena.

Dekoracija torte

Dok se čeka da se pripremi dekoracija od bele čokolade, kuveritra.

Istopi se 70 g čokolade na pari. Skida se sa vatre i dodaje se ostalih 30 g iseckane bele čokolade tako da ona pravilno temperatira čokoladnu smesu. Smesa se sipa na komad papira za pečenje i špatulom se raspoređuje kao tanak sloj, može da se koristi i nož za serviranje.

Tako pirpemljena čokoladna ploča se ostavlja u frižideru, ali samo na 10 minuta. Vadi se i sa metalnim prstenom, jednim većim i jednim manjim se seku krugovi. Ne skidaju se sa papira, već se ponovo ostavljaju frižideru kako bi se u potpunosti stegnuli i lako će se nakon toga osloboditi.

Nakon sat vremena torta se vadi, lepo se pospe kakaom, ali samo odozgo.

Od ostalog krema sa Maskarpone sirom kroz špric sa okruglim dodatkom se oblikuju loptice, ili male odgovarajuće ružice, ali sa zvezdastim dodatkom, po izboru je, koje se stavljaju na jednu stranu torte, kao mala dekoracija. Između njih se zabadaju krguovi od bele čokolade koji se ređaju jedan veliki, jedan mali.

Torta Tiramisu sa patišpanjem je spremna za serviranje.

Napomena: Ovaj recept je za jednu neverovatno dobru tortu koju svako može da spremi za svoje bližnje tokom cele godine. Elegantan desert koji se sastoji od 4 patišpanj kore, natopljene espreso kafom i vinom Marsala i laganim vazdušastim kremom od pavlake i sira Maskarpone.

Jedna od najjednostavnijih torti, ali sa savršenim ukusom. Može da se servira ohlađena, ali može i odmah da se seče. Priprema se s uljem, ovo je važno precizirati, i zbog toga su kore vlažne i sočne.

Facebook
Omiljeno
Twitter
Pinterest

Rejting

5
51
40
30
20
10
Oceni: